Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Trajnost in kava – kako je to dvoje povezano in zakaj je pomembno?

Blog
Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Author: Andrew Stetsenko

Avatar of

Review by: Lev Volodarsky

Clock icon

5 min read

Last edit: Jan 9, 2025

coffee beans

  • Vpliv na okolje
  • Družbena odgovornost in trajnostni razvoj
  • Gospodarska trajnost
  • Zmanjšanje ogljičnega odtisa
  • Certificiranje in potrošnikova izbira
  • Poročila o vplivu trajnostnega razvoja
  • Zaključek

Trajnost pri kavi zajema celotno dobavno verigo od kmetije do skodelice, cilj pa je ustvariti sistem, ki podpira okolje, lokalne skupnosti in gospodarstvo. Tak celostni pristop obravnava različne vidike, kot so pravična trgovina, ekološko kmetovanje in zmanjšanje ogljičnega odtisa pri pridelavi kave. Razumevanje trajnosti pri kavi pomeni, da se zavedate prizadevanj, ki prispevajo k temu, da je vaša jutranja skodelica okusna in etično odgovorna.

Vpliv na okolje

Industrija kave ima velik okoljski odtis. Tradicionalne prakse gojenja kave lahko povzročijo krčenje gozdov, onesnaževanje vode in izgubo biotske raznovrstnosti. Trajnostna proizvodnja kave se osredotoča na zmanjšanje teh negativnih vplivov. Kava, pridelana v senci, ohranja gozdne habitate in podpira biotsko raznovrstnost. Ekološko kmetovanje zmanjšuje uporabo škodljivih pesticidov in gnojil ter varuje tla in vodne vire.

Nasadi kave v senci so zasnovani tako, da posnemajo naravna gozdna okolja, kar zagotavlja življenjski prostor za divje živali in spodbuja biotsko raznovrstnost. Ta metoda izboljšuje tudi zdravje tal in zadrževanje vode, kar prispeva k večji odpornosti ekosistemov. Poleg tega se pri ekološkem kmetovanju ne uporabljajo sintetične kemikalije, kar prispeva k bolj zdravi zemlji in manjšemu onesnaževanju vode.

Družbena odgovornost in trajnostni razvoj

Družbena odgovornost in trajnostni razvoj pri proizvodnji kave vključujeta zagotavljanje poštenih plač in dobrih delovnih pogojev za pridelovalce kave in delavce. Gibanje za pravično trgovino je imelo pomembno vlogo pri spodbujanju teh standardov. Certifikat pravične trgovine zagotavlja, da kmetje za svojo kavo dobijo minimalno ceno, kar jim pomaga pokriti proizvodne stroške in vlagati v skupnosti. Ta sistem izpostavlja tudi etične delovne prakse, preprečevanje dela otrok in zagotavljanje varnih delovnih pogojev.

Poleg pravičnih plač pobude za socialno trajnost pogosto vključujejo programe izobraževanja in zdravstvenega varstva za kmečke skupnosti. Ta prizadevanja pomagajo izboljšati kakovost življenja pridelovalcev kave in njihovih družin ter spodbujajo dolgoročni razvoj in stabilnost v regijah pridelovanja kave.

Gospodarska trajnost

Gospodarska trajnost zagotavlja dolgoročno preživetje pridelave kave. To vključuje zagotavljanje orodij in znanja, ki jih kmetje potrebujejo za izboljšanje donosov in kakovosti. Programi, ki ponujajo usposabljanje o trajnostnih tehnikah kmetovanja, finančnem upravljanju in dostopu do trga, lahko kmetom pomagajo povečati dohodek in zmanjšati njihovo ranljivost zaradi tržnih nihanj.

Vlogo pri gospodarski trajnosti ima tudi specialna kava, ki zaradi kakovosti dosega višje cene. Če se kmetje osredotočijo na pridelavo visokokakovostnih zrn, lahko vstopijo na premijske trge, ki ponujajo boljše donose. Ta premik ne izboljšuje le njihovega preživetja, temveč spodbuja tudi sprejemanje trajnostnih praks, ki izboljšujejo kakovost kave.

Zmanjšanje ogljičnega odtisa

Ogljični odtis kave vključuje emisije pri pridelavi, predelavi, prevozu in kuhanju kave. Cilj trajnostnih praks pri kavi je zmanjšati te emisije na vsaki stopnji. Nekateri proizvajalci kave na primer vlagajo v obnovljive vire energije za svoje dejavnosti. Drugi izvajajo strategije za zmanjšanje količine odpadkov, kot sta kompostiranje kavnih lupin in recikliranje vode, ki se uporablja pri predelavi.

V fazi potrošnika lahko z izbiro lokalno pražene kave zmanjšamo emisije pri prevozu. Poleg tega lahko z izbiro filtrov za kavo in skodelic za večkratno uporabo zmanjšamo količino odpadkov. Ker se potrošniki vse bolj zavedajo okoljskega vpliva svoje izbire kave, lahko spodbudijo povpraševanje po bolj trajnostnih možnostih.

Certificiranje in potrošnikova izbira

Certifikati, kot so Fair Trade, Rainforest Alliance in USDA Organic, potrošnikom pomagajo prepoznati trajnostne možnosti kave. Ti certifikati zagotavljajo, da kava izpolnjuje posebne okoljske in družbeno odgovorne standarde. Z izbiro certificirane kave lahko potrošniki podprejo trajnostne prakse in spodbudijo več proizvajalcev, da jih sprejmejo.

Vendar je certificiranje le en delček sestavljanke. Ključnega pomena sta tudi preglednost in sledljivost v dobavni verigi kave. Nekatera podjetja zagotavljajo podrobne informacije o poreklu svoje kave in pogojih, v katerih je bila pridelana. Takšna raven preglednosti prispeva k zaupanju in omogoča potrošnikom, da se odločajo na podlagi informacij.

Poročila o vplivu trajnostnega razvoja

Trajnostne prakse so pripeljale do pomembnih izboljšav v industriji kave. Barometer kave za leto 2023 poudarja, da so prizadevanja za trajnost obetavna, čeprav je treba opraviti še veliko dela, zlasti na področju ekonomske enakosti. Pobude, kot so uredba EU o krčenju gozdov ter spodbujanje plač in dohodkov, ki omogočajo preživetje, spodbujajo pozitivne spremembe. Ti ukrepi so bistveni za odpravljanje dohodkovnih razlik, s katerimi se soočajo mali kmetje, in zagotavljanje pravičnega nadomestila za trajnostne prakse (Daily Coffee News by Roast Magazine).

Izziv za trajnost na področju kave opredeljuje ambiciozne cilje do leta 2050 z vmesnimi cilji, določenimi za leto 2025, ki se osredotočajo na izboljšanje življenjskih pogojev, ohranjanje narave in krepitev povpraševanja na trgu. Ta skupna prizadevanja med zainteresiranimi stranmi v panogi so ključna za doseganje dolgoročne trajnosti (https://www.sustaincoffee.org/).

Poročila organizacij, kot je Mednarodni inštitut za trajnostni razvoj, poudarjajo vpliv prostovoljnih trajnostnih standardov (VSS). Ti standardi pomagajo izboljšati preživetje kmetov, saj zvišujejo odkupne cene in podpirajo prizadevanja za odpornost na podnebne spremembe (IISD). Poleg tega je Nespresso v okviru programa AAA Sustainable Quality™ v partnerstvu s podjetjem PUR Projet vlagal v kmetijsko-gozdarske pobude za povečanje odpornosti kmetij s kavo na podnebne spremembe, saj je posadil na milijone dreves in podprl trajnostne kmetijske prakse (British Coffee Association).

Na splošno te trajnostne prakse spodbujajo bolj odporne sisteme pridelave kave, podpirajo ohranjanje okolja in izboljšujejo gospodarske rezultate kmetov.

Zaključek

Trajnost pri kavi je večplastno prizadevanje, ki zahteva sodelovanje vseh v dobavni verigi, od kmetov do potrošnikov. S podpiranjem trajnostnih praks pri kavi lahko uživamo v svoji najljubši pijači in hkrati prispevamo k bolj zdravemu planetu in pravičnejši družbi. Z izbiro certificirane kave, zmanjšanjem količine odpadkov ali podpiranjem podjetij s preglednimi dobavnimi verigami je vsak korak k trajnosti pomemben. Ko boste naslednjič srkali svojo kavo − vzemite si trenutek in cenite pot, ki jo je prehodila do vaše skodelice, ter pozitiven vpliv, ki ga ima lahko vaša izbira na svet.

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Andrew Stetsenko

Sem soustanovitelj bloga Specialty Kava, strasten ljubitelj kave in avanturist po duši. Na vsaki novi lokaciji je obisk izbranih kavarn vedno na vrhu mojega seznama opravil. Poleg tega sem tudi ponosni imetnik certifikata SCA


UPCOMING EVENTS

    • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

      Intro to Specialty coffee (Ljubljana)

      07 Mar 2025 14:00, 3 ure

    • Barista Training in Ljubljana

      Barista Training (Ljubljana)

      14 Mar 2025 10:00, 7 ur

    • Coffee Sensory Training in Ljubljana

      Sensory Training (Ljubljana)

      15 Mar 2025 10:00, 7 ur


    • Blog 23
    • Kavarne 21
    • Pražarne kave 17
    • Svetovanje o kavi 1
    • Dogodki 7
    • Degustacija kave
    • Osnove specialty kave
    • Senzorični trening kave
    • SCA Baristične spretnosti
    • Domače Bariste

    More from Blog

    • Vodnik za pripravo filter kave z V60

      Feb 8, 2025

      arrow
    • making filter coffee

      Vodnik po filtrirani kavi

      Jan 9, 2025

      arrow
    • coffee prohibition

      Zgodovina prepovedi kave: poskusi prepovedi priljubljene kave na svetu

      Jan 8, 2025

      arrow

    Stay updated on Slovenia’s top coffee news

      andrew@specialtykava.si

      069838029

      Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

      Instagram

      Facebook

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Group

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Закрыть

        Leave inquery



        Select category


















        closs button
        Specialty Kava Slovenia
        • Blog 23
        • Kavarne 21
        • Pražarne kave 17
        • Svetovanje o kavi 1
        • Dogodki 7
        • Degustacija kave
        • Osnove specialty kave
        • Senzorični trening kave
        • SCA Baristične spretnosti
        • Domače Bariste
        No Result
        search View All Result
        letter andrew@specialtykava.si
        Arrow
        search
        No Result
        search View All Result
        • Slovenščina
        • English