ALL POSTS
ALL POSTS
Specialna kava proti komercialni kavi: kakšna je razlika?
4 min read
Last edit: Nov 27, 2024
Industrija kave se je v zadnjih nekaj letih močno spremenila, saj to priljubljeno pijačo pije več ljudi kot kdajkoli prej. Povsod se pojavljajo neodvisne in verižne kavarne, s tem pa je potrošnikom na voljo široka paleta možnosti.
Ne glede na to, ali ste poznavalec kave ali pa le tu in tam radi spijete kakšno skodelico, ste se najverjetneje že srečali z izrazoma “specialna” in “komercialna” kava. Toda kaj točno pomenita in v čem se razlikujeta? Na to bomo odgovorili v nadaljevanju.
Kaj je posebna kava?
Pri posebni kavi je pot od kmetije do skodelice ključna. V vseh fazah pridelave se kava strogo preverja, da se zagotovi kar najvišja kakovost. Pogosto je ocenjena na 100-točkovni lestvici, pri čemer se vse, kar presega 80 točk, šteje za posebno kavo.
Posebna kavna zrna se pridelujejo v določenih pogojih − na optimalni nadmorski višini, v kakovostni zemlji in upoštevajoč podnebne razmere −, da se pokažejo njihovi posebni okusi. Pogosto jih pridelujejo v manjših serijah kot komercialno kavo ter jih ročno pobirajo in razvrščajo, da bi zagotovili le zrna najvišje kakovosti.
Ta zelena zrna prepeljejo v strokovne pražarne, ki vsako serijo skrbno prepražijo, da bi zagotovili najboljše okusne lastnosti vsake kave. Večina kav je enodomnih, to pomeni, da izvirajo z ene same kmetije ali kraja, nekatere pa so mešanice. Nato se kava pokuha in preveri kakovost, tako da ni neskladnosti ali napak, kar zagotavlja, da je vsaka vrečka posebne kave prvovrstna.
Zaradi strogega preverjanja je cena posebne kave pogosto višja od cene komercialne kave. Vendar s podpiranjem proizvodnje posebne kave podpirate kmete, pridelovalce in nabiralce, ki pomagajo pridelovati edinstveno, okusno in v veliki večini trajnostno kavo. Mnogi pražilci sodelujejo v neposrednem trgovanju s proizvajalci, nekateri pa uporabljajo dobavitelje zelene kave, ki imajo dolgoletne dobre odnose s kmeti.
Trgovska kava: za kaj gre?
Na drugi strani pa komercialna kava ponuja nekoliko drugačno izkušnjo. Komercialna kava, ki jo pogosto povezujemo s supermarketi in kavarniškimi verigami, je množično proizvedena ter ponuja omejene možnosti postopkov in okusov. Na lestvici kakovosti kave je običajno ocenjena z manj kot 75 točkami. Priljubljene blagovne znamke komercialne kave so Illy, Barcaffe in Lavazza, ki so v Sloveniji na voljo v trgovinah z živili.
S komercialno kavo so povezane različne pozitivne lastnosti; zlahka jo je mogoče kupiti, zato vam za nakup ni treba obiskati specializirane kavarne ali iti na splet. Cenejša je od specialne kave, saj je pogosto kupljena in pražena v razsutem stanju in je običajno na voljo mleta, kar skrajša čas, potreben za pripravo in tudi količino potrebne opreme.
Osnovna razlika med komercialnimi in specializiranimi kavami
Za razlikovanje med njima je treba najprej razumeti osnovne razlike.
Prvič, komercialna kava pogosto uporablja zrna robusta. Ta imajo bistveno bolj grenak okus kot kava arabica, zlasti bolj kot sorte in kultivarji, ki se uporabljajo v specialni kavi. Za zrna arabice velja, da so bolj kakovostna, ustvarjajo več nias v okusih in bolj dekadentne arome. Prav tako predstavljajo približno 80 % svetovne proizvodnje kave. Robusta po drugi strani velja za cenejšo alternativo; čeprav je robustnejša vrsta kavovca in lahko prenese težke vremenske razmere, je njen okus nekoliko manj prefinjen.
Drugič, pri izbiri kave je treba upoštevati etične vidike. Specialna kava se pogosto prideluje in pridobiva na etičen način pravične trgovine, kar pomeni, da so kmetje pošteno plačani, dobavno verigo pa je enostavno spremljati. Pražarne specialne kave želijo, da njihove stranke vedo, od kod prihaja kava, kdo jo prideluje in kako pride od kmetije do vaše skodelice. Komercialna kava morda ne zagotavlja enake stopnje preglednosti.
Poleg tega komercialna kavna zrna po okusu nikoli ne bodo dosegla zrn za specialne kave. Specialne kave so zaradi narave zrn, postopkov in nadzora kakovosti nekoliko dražje, a ustvarjajo edinstveno izkušnjo, ki je s komercialno kavo ni mogoče dobiti. Kompleksni okusi, vznemirljivo poreklo in edinstveni postopki so del specialne kave, zato je vsak požirek prijetna izkušnja, ki kupcu omogoča več raziskovanja in eksperimentiranja.
Katera je prava za vas?
Izbira specialne kave pred komercialno ali obratno je resnično odvisna od vaših želja in zahtev. Če ste ljubitelj kave, ki uživa na poti od zrna do skodelice, uživa v kompleksnih okusih in ceni etično potrošnjo, je specialna kava prava za vas.
Če pa iščete zanesljivo, cenovno ugodno spodbudo kofeina, ki zahteva minimalen napor, je prava izbira komercialna kava. Morda ponuja drugačno raven prefinjenosti kot specialna kava, vendar vam bo dala vse, kar potrebujete za svoj vsakdan.
Odlično je, da vam ni treba izbrati samo ene. Kava je velik in raznolik svet, v vašem življenju pa je prostor tako za specialno kot komercialno kavo. Včasih boste morda želeli uživati v skodelici specialne kave v lenobnem jutru ob koncu tedna, drugič pa boste cenili priročnost komercialne kave med hektičnim delovnim dnem.
Navsezadnje je najpomembnejši vaš užitek. Ne glede na to, ali srkate idealno pripravljeno specialno kavo ali uživate v preprostosti komercialne, je vse to del čudovitega potovanja s kavo.
Zato sprejmite svoje preference glede kave, raziščite neskončne možnosti kave in, kar je najpomembneje, uživajte v vsakem požirku.
Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.