Morda kavo pijete že vrsto let ali pa ste se s to čudovito pijačo šele spoznali. V vsakem primeru boste modra želeli izvedeti kaj več o njej. O tej temi lahko govorimo na dolgo in široko, a vedno je dobro začeti z osnovami.
Zanimivo je, da ljudje, ki morda že 30 let pijejo kavo, včasih lahko ne vedo niti tega, kakšno je drevo kavovca, kaj šele da bi poznali finejše odtenke kave. Poglejmo torej osnovna dejstva. Odkrili bomo, kaj vpliva na okus kave, raziskali različne vrste kavnih napitkov in se naučili, kako lahko kot začetniki izberete najboljšo kavo. Naj bo ta članek kratek priročnik, s katerim se boste lahko v najkrajšem času naučili vse o osnovah kave!
Zakaj je pomembno, da kavo razumemo?
V svetu kave obstaja ogromno različnih okusov in arom. Če to teorijo dobro poznate, lahko kadarkoli poiščete najboljši napitek za vsak dan ali glede na vaše trenutno razpoloženje. Obstaja ogromno postopkov priprave kave, ki jih je mogoče kombinirati in mešati na povsem različne načine. S tem lahko dobite precej zanimive rezultate.
Pri pripravi kave boste najbolj uživali, če boste postopke dobro poznali. Z razumevanjem teh postopkov boste lahko uživali v kakovostni kavi ne le v dobrih kavarnah, temveč tudi doma, saj boste znali izbrati dobra zrna, ki so bila pravilno pražena, ter si tako pripravili točno to, kar sami od kave pričakujete. Gre za ustvarjalno in večplastno dejavnost, ki vam omogoča, da se potopite v užitke ne le ob pitju kave, temveč tudi ob njeni pripravi, izbiri kavnih zrn in celo spremljanju kavnih trendov.
Kratka zgodovina kave: valovi kave
O tem, kako je bila kava sploh odkrita in kako je prišla iz Etiopije v Evropo, bi lahko govorili zelo veliko časa (lahko pa vse o tem preberete v našem drugem prispevku). Tu se bomo raje osredotočili na koncept, znan kot »valovi kave«. Od začetka prejšnjega stoletja se je naše dojemanje kulture kave spreminjalo in vsaka konvencionalna faza tega razvoja je dobila svoje ime kot določen »val kave«.
Prvi val kave: v 20. letih prejšnjega stoletja sta se proizvodnja in uživanje kave močno povečala. Pojavile so se velike blagovne znamke za masovno prodajo, ki so ponujale priročno instant kavo. Kava je tako za mnoge postala osnovni del vsakdana. Bila je veliko bolj dostopna za splošno javnost, a hkrati tudi manj kakovostna. Zaradi dodatnih cen je trpela tako kakovost zrn kot tudi praženja.
Drugi val kave: v 60. letih so ljudje začeli posvečati več pozornosti kakovosti kave. Blagovne znamke, kot je Starbucks, so začele nadzorovati kakovost svojih napitkov in uvajati sodobne tehnike praženja. To obdobje je pomenilo začetek sodobne kulture kave, saj je postala bolj prefinjena pijača, množično pa so se odpirale tudi kavarne in specializirane trgovine.
Tretji val kave: od konca 20. stoletja pa vse do danes ljudje posvečajo več pozornosti kakovosti kave v vseh fazah pridelave. To imenujemo tudi specialna kava, specialty coffee. Tako zdaj celo področje kave velja za pravo umetnost, pri čemer so metode praženja in priprave namenjene čim večjemu izkoriščanju in združevanju vseh koristnih lastnosti zrna.
Četrti val kave: ljudje so pri pridelavi kave začeli bolj poudarjati spoštovanje kmetov in okolja. Ta val daje prednost pravični trgovini in okolju prijaznim metodam pridelave kave.
Dve vrsti kave
Najpomembnejši vidik, ki ga je treba poznati pri kavi, je, da obstajata dve osnovni vrsti kavnih zrn: arabica in robusta. Od vrste kavnih zrn so odvisni okus, aroma in cena izdelka. Poleg teh dveh vrst obstaja še več kot sto drugih, vendar ti predstavljajo le približno 2 % svetovne proizvodnje kave, arabica in robusta pa se gojita komercialno.
Zrna robusta kave vsebujejo približno dvakrat več kofeina kot zrna arabice. Razlikujeta se po več različnih lastnostih, vendar si je dobro zapomniti, da je zaradi višje kakovosti arabice cena teh zrn pogosto višja. Robusta raste na nadmorski višini pod 600 metrov in ima bolj grenak okus ter preprostejšo aromo, arabica, ki raste nad 600 metri, pa se zaradi daljšega obdobja rasti ponaša z bogatejšim okusom, aromo in večjo kislostjo.
Poreklo kavnih zrn vpliva tudi na njihove aromatične lastnosti. Latinska Amerika je povezana s čokoladnimi in oreškastimi okusi kave arabica. Pri afriški arabici pa so pogosto prisotne sadne in cvetlične note. Pacifiške in azijske regije so znane po zemeljskih, začinjenih in zeliščnih kavah, tako iz zrn arabice kot tudi robuste.
Če vemo, kako vrsta zrna in nadmorska lega rasti vplivata na okus kave, to koristi pri izbiri kave za domačo uporabo. Večina ljubiteljev kave te informacije na embalaži izdelka spregleda, vendar vam bo to znanje omogočilo več odprtih možnosti pri izbiri kave, ki ustreza vašim potrebam in željam.
Različni tipi kavnih napitkov
Poznamo več deset vrst kavnih napitkov, tukaj pa so predstavljeni nekateri najpomembnejši:
Espresso: močna in koncentrirana kava, ki je osnova za številne druge kavne napitke z dodanimi elementi.
Americano: z vodo razredčen espresso.
Dolga črna kava: voda z dodatkom espressa.
Macchiato: espresso s kančkom spenjenega mleka.
Cappuccino: espresso, pomešan z mlekom in prelit z mlečno peno.
Latte: espresso, kombiniran z mlekom.
Flat White: espresso z manjšo vsebnostjo mleka in manj pene.
Mocha: kava, mleko in čokolada.
Zaključek
Priprava kave doma je vznemirljiva in zanimiva dejavnost, če le poznate osnove kave. Kupite lahko različne vrste zrn in poskušate ugotoviti razliko med njimi, ugibate lahko o tonih okusa in razmišljate o tem, zakaj se je v določeni kavi pojavila posebna aroma. Vedno lahko preizkusite tudi nov način priprave kave. V vsakem primeru je veliko prostora za eksperimentiranje in ustvarjalnost. Najpomembnejše pa je, da v tem procesu uživate, in karkoli boste ustvarili, bo tako naravnost odlično! Upamo, da vam bo znanje, pridobljeno s tem priročnikom o kavi, pomagalo na vaši poti in izboljšalo vašo izkušnjo.