Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Zakaj ima moja kava z mlekom kisel okus in stane 4 €?

Blog
Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Author: Andrew Stetsenko

Avatar of

Review by: Anastasiia Lushyna

Clock icon

2 min read

Last edit: Jan 8, 2025

Kava z mlekom

  • Kako se običajno pripravlja kava z mlekom?
  • Kaj se zgodi, če združite mleko z visoko vsebnostjo maščob in kisel espresso?
  • Kaj storiti, če imate še pomisleke?

Kava z mlekom je nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih pijač med ljubitelji kave v Sloveniji (in drugod). Ko je pravilno pripravljena, je gladka in kremasta, vendar nima pene na vrhu kot njen klasični kolega kapučino. Zanimivo je, da se zdi, da smo Slovenci začeli piti tako imenovani kapučino tretjega vala veliko pred svojimi evropskimi sosedi.

Kako se običajno pripravlja kava z mlekom?

Kava z mlekom, pripravljena v kavarni, običajno vsebuje en odmerek espressa (30−40 ml), ki ga dopolnjuje segreto in rahlo spenjeno mleko (120−150 ml), včasih pa se zaključi z latte artom. Svilnata tekstura mleka, pravilna temperatura ob postrežbi in enakomerno ekstrahirana kava tako ustvarijo čudovito kombinacijo okusov.

Priprava kave z mlekom

Tradicionalno se kava z mlekom v Sloveniji pripravlja iz srednje temnih in temno praženih mešanic kolumbijskih in brazilskih kav. V kombinaciji z mlekom se te mešanice običajno “skrijejo” pod okusom mleka, zato pri pitju okusimo le najizrazitejše note kavne mešanice. Običajno so te bolj grenke kot kaj drugega. Ta klasični okus napitka zgodovinsko temelji na težnji po temnem praženju kave in s tem pridobivanju bolj grenkih okusov.

Kaj se zgodi, če združite mleko z visoko vsebnostjo maščob in kisel espresso?

Dandanes se visokokakovostna vrhunska in specialna kava redko praži temno, kar ob pravilni pripravi daje bolj naraven, kiselkast, sadni in citrusni profil. Toda kaj se zgodi, če te note zmešamo z mlekom?

Vsi vemo, da ima pokvarjeno mleko kisel okus in neprijeten vonj − vendar ima lahko takšen okus in vonj tudi kava z mlekom, čeprav je pripravljena iz zrn visoke kakovosti. Kaj je torej vzrok?

Mleko skrije nekatere nianse in izpostavi le najsvetlejše okuse. V primeru svetle in srednje pražene kave so to kisle note. Ali to pomeni, da bo specialna kava z mlekom vedno bolj kisla v primerjavi s pijačo iz temno praženih zrn? Da, to drži.

Pomeni pa še nekaj drugega.

Kavarne po vsem svetu za kavne napitke z mlekom izbirajo mleko z višjo vsebnostjo maščob in beljakovin za bolj svilnato teksturo, pa tudi za slajši okus.

Ta učinek “dodane sladkosti” se pogosteje pojavlja pri posebnih vrstah kave, zlasti pri “flat white” in “espresso macchiato”.

Barist pripravlja kavo z mlekom

Ker je cena posebne kave zaradi njene redkosti, vrhunske kakovosti in visokih lastnih stroškov višja, bo vaše prvo srečanje s posebno kavo z mlekom morda nekoliko neprijetno. Toda brez skrbi, še vedno je vljudno, da barista pred naročilom povprašate o kavi, ki jo uporablja, saj lahko to vpliva na vašo izbiro.

Kaj storiti, če imate še pomisleke?

Možnost, da bi v kavarni dobili pokvarjen mlečni napitek, je zelo majhna, saj večina kavarn uporablja ultrapasterizirano mleko, ki ostane sveže tudi do pol leta.

Če pa dobite kavo z mlekom, ki ima sumljiv vonj, okus in videz, ne oklevajte in se obrnite na barista. Obstaja verjetnost, da imajo zelo sveže praženo kavo, izjemno kislo kavo ali oboje. Pravi barista vam bo z veseljem ponovno pripravil skodelico ali pa vam ponudil drugo možnost.

Nekatere kave se z mlekom bolje ujemajo kot druge, na primer kave iz srednje- in južnoameriških držav, ki so običajna izbira za vašo kavo z mlekom. Vendar pa vas lahko poskušanje istega napitka, vendar z osnovo iz etiopskih ali indonezijskih zrn, prijetno preseneti, le pripravite se na drugačno izkušnjo okusa.

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Andrew Stetsenko

Sem soustanovitelj bloga Specialty Kava, strasten ljubitelj kave in avanturist po duši. Na vsaki novi lokaciji je obisk izbranih kavarn vedno na vrhu mojega seznama opravil. Poleg tega sem tudi ponosni imetnik certifikata SCA


UPCOMING EVENTS

    • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

      Intro to Specialty coffee (Ljubljana)

      07 Mar 2025 14:00, 3 ure

    • Barista Training in Ljubljana

      Barista Training (Ljubljana)

      14 Mar 2025 10:00, 7 ur

    • Coffee Sensory Training in Ljubljana

      Sensory Training (Ljubljana)

      15 Mar 2025 10:00, 7 ur


    • Blog 23
    • Kavarne 21
    • Pražarne kave 17
    • Svetovanje o kavi 1
    • Dogodki 7
    • Degustacija kave
    • Osnove specialty kave
    • Senzorični trening kave
    • SCA Baristične spretnosti
    • Domače Bariste

    More from Blog

    • Vodnik za pripravo filter kave z V60

      Feb 8, 2025

      arrow
    • making filter coffee

      Vodnik po filtrirani kavi

      Jan 9, 2025

      arrow
    • coffee prohibition

      Zgodovina prepovedi kave: poskusi prepovedi priljubljene kave na svetu

      Jan 8, 2025

      arrow

    Stay updated on Slovenia’s top coffee news

      andrew@specialtykava.si

      069838029

      Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

      Instagram

      Facebook

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Group

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Закрыть

        Leave inquery



        Select category


















        closs button
        Specialty Kava Slovenia
        • Blog 23
        • Kavarne 21
        • Pražarne kave 17
        • Svetovanje o kavi 1
        • Dogodki 7
        • Degustacija kave
        • Osnove specialty kave
        • Senzorični trening kave
        • SCA Baristične spretnosti
        • Domače Bariste
        No Result
        search View All Result
        letter andrew@specialtykava.si
        Arrow
        search
        No Result
        search View All Result
        • Slovenščina
        • English