ALL POSTS
ALL POSTS
Zakaj ima moja kava z mlekom kisel okus in stane 4 €?
2 min read
Last edit: Nov 6, 2024
Kava z mlekom je nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih pijač med ljubitelji kave v Sloveniji (in drugod). Ko je pravilno pripravljena, je gladka in kremasta, vendar nima pene na vrhu kot njen klasični kolega kapučino. Zanimivo je, da se zdi, da smo Slovenci začeli piti tako imenovani kapučino tretjega vala veliko pred svojimi evropskimi sosedi.
Kako se običajno pripravlja kava z mlekom?
Kava z mlekom, pripravljena v kavarni, običajno vsebuje en odmerek espressa (30−40 ml), ki ga dopolnjuje segreto in rahlo spenjeno mleko (120−150 ml), včasih pa se zaključi z latte artom. Svilnata tekstura mleka, pravilna temperatura ob postrežbi in enakomerno ekstrahirana kava tako ustvarijo čudovito kombinacijo okusov.
Tradicionalno se kava z mlekom v Sloveniji pripravlja iz srednje temnih in temno praženih mešanic kolumbijskih in brazilskih kav. V kombinaciji z mlekom se te mešanice običajno “skrijejo” pod okusom mleka, zato pri pitju okusimo le najizrazitejše note kavne mešanice. Običajno so te bolj grenke kot kaj drugega. Ta klasični okus napitka zgodovinsko temelji na težnji po temnem praženju kave in s tem pridobivanju bolj grenkih okusov.
Kaj se zgodi, če združite mleko z visoko vsebnostjo maščob in kisel espresso?
Dandanes se visokokakovostna vrhunska in specialna kava redko praži temno, kar ob pravilni pripravi daje bolj naraven, kiselkast, sadni in citrusni profil. Toda kaj se zgodi, če te note zmešamo z mlekom?
Vsi vemo, da ima pokvarjeno mleko kisel okus in neprijeten vonj − vendar ima lahko takšen okus in vonj tudi kava z mlekom, čeprav je pripravljena iz zrn visoke kakovosti. Kaj je torej vzrok?
Mleko skrije nekatere nianse in izpostavi le najsvetlejše okuse. V primeru svetle in srednje pražene kave so to kisle note. Ali to pomeni, da bo specialna kava z mlekom vedno bolj kisla v primerjavi s pijačo iz temno praženih zrn? Da, to drži.
Pomeni pa še nekaj drugega.
Kavarne po vsem svetu za kavne napitke z mlekom izbirajo mleko z višjo vsebnostjo maščob in beljakovin za bolj svilnato teksturo, pa tudi za slajši okus.
Ta učinek “dodane sladkosti” se pogosteje pojavlja pri posebnih vrstah kave, zlasti pri “flat white” in “espresso macchiato”.
Ker je cena posebne kave zaradi njene redkosti, vrhunske kakovosti in visokih lastnih stroškov višja, bo vaše prvo srečanje s posebno kavo z mlekom morda nekoliko neprijetno. Toda brez skrbi, še vedno je vljudno, da barista pred naročilom povprašate o kavi, ki jo uporablja, saj lahko to vpliva na vašo izbiro.
Kaj storiti, če imate še pomisleke?
Možnost, da bi v kavarni dobili pokvarjen mlečni napitek, je zelo majhna, saj večina kavarn uporablja ultrapasterizirano mleko, ki ostane sveže tudi do pol leta.
Če pa dobite kavo z mlekom, ki ima sumljiv vonj, okus in videz, ne oklevajte in se obrnite na barista. Obstaja verjetnost, da imajo zelo sveže praženo kavo, izjemno kislo kavo ali oboje. Pravi barista vam bo z veseljem ponovno pripravil skodelico ali pa vam ponudil drugo možnost.
Nekatere kave se z mlekom bolje ujemajo kot druge, na primer kave iz srednje- in južnoameriških držav, ki so običajna izbira za vašo kavo z mlekom. Vendar pa vas lahko poskušanje istega napitka, vendar z osnovo iz etiopskih ali indonezijskih zrn, prijetno preseneti, le pripravite se na drugačno izkušnjo okusa.
Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.