Odkrivanje pomislekov glede kave z mlekom
Kava z mlekom je nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih pijač med ljubitelji kave v Sloveniji (in ne le). Ko je pravilno pripravljena, je gladka in kremasta, vendar nima pene na vrhu kot njen klasični kolega kapučino po italijansko. Zanimivo je, da se zdi, da smo Slovenci začeli piti tako imenovani kapučino tretjega vala veliko pred svojimi evropskimi sosedi.
Kako se običajno pripravlja kava z mlekom
Kava z mlekom, pripravljena v kavarni, običajno vsebuje en odmerek espressa (30-40 ml), ki ga dopolnjuje segreto in rahlo spenjeno mleko (120-150 ml), včasih pa se zaključi z latte artom. Svilnata tekstura mleka, pravilna temperatura ob postrežbi in enakomerno ekstrahirana kava ustvarijo čudovito kombinacijo okusov.
Tradicionalno se kava z mlekom v Sloveniji pripravlja iz srednje temnih in temno praženih mešanic kolumbijskih in brazilskih kav. V kombinaciji z mlekom se te mešanice običajno “skrijejo” pod okusom mleka in pokažejo le najizrazitejše note mešanice. Običajno so te bolj grenke kot kaj drugega. Ta klasični okus napitka zgodovinsko temelji na težnji po temnem praženju kave in s tem pridobivanju bolj grenkih okusov.
Kaj se zgodi, če združite mleko z visoko vsebnostjo maščob in kisel espresso?
Dandanes se visokokakovostna vrhunska in specialna kava redko praži temno, kar ob pravilni pripravi daje bolj naraven, kiselkast, sadni in citrusni profil. Toda kaj se zgodi, če jih zmešamo z mlekom?
Nesporno dejstvo je, da ima pokvarjeno mleko kisel okus in vonj, vendar ima lahko takšen okus in vonj tudi kava z mlekom, pripravljena iz zrn posebne kakovosti. Kaj je torej bistvo tega?
Tako kot pri običajno najdeni različici mleko skrije nianse okusov specialitete in izpostavi le najsvetlejše in osojne okuse. V primeru svetle in srednje pražene kave so to kisle note. Ali to pomeni, da bo specialna kava z mlekom vedno bolj kisla v primerjavi s pijačo iz temno praženih zrn? No, da, to drži.
Pomeni pa tudi nekaj posebnega.
Po vsem svetu za kavne napitke z mlekom kavarne in kavarne izbirajo mleko z višjo vsebnostjo maščob in beljakovin za bolj svilnato teksturo, pa tudi za bolj sladek okus.
Ta učinek “dodane sladkosti” se pogosteje pojavlja pri posebnih vrstah kave, zlasti pri “flat white” in “espresso macchiatos”.
Ker je cena posebne kave zaradi njene redkosti, vrhunske kakovosti in visokih lastnih stroškov višja, bo vaše prvo srečanje s posebno kavo z mlekom morda nekoliko neprijetno. Toda brez skrbi, še vedno je vljudno, da barista pred naročilom povprašate o kavi, ki jo uporablja, saj lahko to vpliva na vašo izbiro, poleg tega pa lahko baristu predlagate pijačo, ki se najbolje ujema z določeno kavo.
Kaj storiti, če imate kakršne koli pomisleke?
Možnost, da bi v kavarni dobili pokvarjen mlečni napitek, je zelo majhna, saj večina kavarn uporablja ultrapasterizirano mleko, ki ostane sveže tudi do pol leta.
Če pa dobite kavo z mlekom, ki ima sumljiv vonj, okus in videz, ne oklevajte in se obrnite na barista. Obstaja verjetnost, da imajo zelo sveže praženo kavo, izjemno kislo kavo ali oboje, in z veseljem vam bo ponovno pripravil skodelico ali vam ponudil drugo možnost kave.
Nekatere kave se z mlekom bolje ujemajo kot druge, na primer kave iz srednje- in južnoameriških držav, ki so običajno izbira za vašo kavo z mlekom. Vendar pa vas lahko poskušanje istega napitka, vendar z osnovo iz etiopskih ali indonezijskih zrn, prijetno preseneti, le pripravite se na drugačno izkušnjo okusa.