Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
catalog KATALOG KAVE
  • Espresso Espresso
  • Filter Filter
  • Omni Omni
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

5 dejstev o kavnih zrnih

Blog
Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Author: Andrew Stetsenko

Avatar of

Review by: Lev Volodarsky

Clock icon

3 min read

Last edit: Jan 8, 2025

Coffee beans green not roasted

  • Dejstvo 1 – Od kod izvira kava?
  • Dejstvo 2 – Kavna zrna so pravzaprav semena!
  • Dejstvo 3 – Dve vrsti kavnih zrn
  • Dejstvo 4 – Najbolj navdušeni potrošniki kave
  • Dejstvo 5 – Kava onkraj potrošnje

Ko začnete dan s skodelico kave, zagotovo ne razmišljate o vsem, kar stoji za njenim edinstvenim okusom in aromo. A kavna zrna so v resnici zelo zanimiva –nanje lahko pogledamo z različnih zornih kotov in se čudimo, kaj vse stoji za to na videz običajno pijačo. Vneti ljubitelji kave morda mislijo, da vedo veliko o kavi, vendar se običajno motijo. Malo ljudi zares vse vse ve o mnogih lastnostih kavnih zrn, od kod izvira kava in o njeni uporaba na drugih področjih. Zato smo za vas izbrali pet dejstev o kavi. Upamo, da boste po branju povsem drugače gledali na svojo jutranjo skodelico kave.

Dejstvo 1 – Od kod izvira kava?

Za rojstno mesto kavnih zrn velja Etiopija, kjer so zrva prvotno našli. Obstaja pa legenda, ki pripoveduje o mladem pastirju po imenu Kaldi, ki je opazil izjemno vitalnost svojih ovc po paši na določenem območju, kjer so rasli kavovi grmi. Kaldi je tudi sam poskusil sadeže teh grmov in občutil val živahnosti in energije. Tako je bila kava odkrita po naključju, zahvaljujoč bistremu opazovanju in iznajdljivosti Etiopijcev.

Kaldi je bližnjim menihom povedal o svojih opažanjih in ti so postali zelo zainteresirani za lastnosti kavnih zrn. Od takrat so začeli uporabljati kavo v obredih in nekaterih duhovnih praksah. Postopoma je bila izumljena tehnologija praženja in pojavila se je priljubljena pijača, ki je navduševala vse najprej v Etiopiji in nato po vsem svetu.

Dejstvo 2 – Kavna zrna so pravzaprav semena!

Čeprav uporabljamo izraza “kavna zrna” in “kavna semena”, se vse to nanaša na različne faze pri proizvodnji kave.

Ko omenjamo kavna zrna, dejansko mislimo na semena znotraj kavnega sadeža. Ta semena spominjajo na zrna, vendar so v resnici semena, iz katerih se pripravlja kava.

Ko govorimo o kavnih zrnih, običajno mislimo na kavna semena po praženju, med katerim spremenijo barvo, postanejo rjava ali črna in dobijo videz zrn. Takrat tudi dobijo svojo aromo in okus.

Dejstvo 3 – Dve vrsti kavnih zrn

Kljub široki paleti obstajata dve glavni vrsti kavnih zrn: arabica in robusta. Ti dve vrsti kave imata različne okuse in rasteta v različnih regijah, na različnih nadmorskih višinah.

Arabica, pogosto znana kot “kava, pridelana v senci”, je bolj pogosto gojena. Po drugi strani je robusta nekoliko bolj grenka in se imenuje “kava, pridelana na soncu.”

Arabica velja za premium vrsto kavnega zrna. Raste na nadmorski višini od 600 do 2000 metrov in zato ima bolj kompleksen  in nežen okus. Njen delež je približno 65 % vse svetovne kave.

Robusta se običajno goji na nadmorskih višinah do 600 metrov, je močnejša in bolj grenka od arabice in običajno vsebuje več kofeina.

Dejstvo 4 – Najbolj navdušeni potrošniki kave

Ni presenetljivo, da je Brazilija, največji proizvajalec kave, tudi največji potrošnik te pijače v smislu čiste količine. Ta država proizvaja ogromne količine kavnih zrn, približno 40 % svetovne skupne količine. Kava za Brazilce ni samo pijača, temveč poseben del njihove tradicije in kulture.

Toda še bolj zanimivo je, da so, ko upoštevamo potrošnjo na prebivalca, največji navdušenci nad kavo … Finci! V povprečju Finci porabijo več kot 12 kilogramov kave na leto. Švedska, Danska, Norveška, Nizozemska pa niso daleč za Finsko. Vse imajo bogato kavno kulturo in tradicijo, povezano s to priljubljeno pijačo.

Dejstvo 5 – Kava onkraj potrošnje

Kava je resnično vsestranski in edinstven izdelek, ki se uporablja še marsikje drugje:

Kozmetika: kava se pogosto vključuje v kozmetične izdelke, kot so pilingi in maske. Ima veliko zdravilnih lastnosti pri zunanji uporabi – lajša vnetja kože, izboljšuje zdravje in spodbuja krvni obtok.

Kulinarika: kavna zrna so znana tudi kot kulinarična sestavina. Brez značilnega okusa kave si je nemogoče predstavljati sladic, kot je tiramisu.

Parfumerija: kavne arome dodajo edinstveno globino in bogastvo parfumskim sestavam. Kavna nota se v parfumeriji pogosto imenuje “kavni akord”, daje toplino, udobje in malo skrivnostnosti.

Medicina: kavo je mogoče uporabiti za lajšanje bolečin in glavobolov, pogosto je sestavina v zdravilnih pripravkih.

Kavna zrna nimajo le čudovite arome in okusa, temveč skrivajo tudi veliko zanimivih informacij. Prebrali ste 5 od mnogih dejstev in upamo, da boste po branju tega članka to čudovito pijačo še bolj cenili. Uživajte v kavi z užitkom in uživajte v njeni raznolikosti!

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Andrew Stetsenko

Sem soustanovitelj bloga Specialty Kava, strasten ljubitelj kave in avanturist po duši. Na vsaki novi lokaciji je obisk izbranih kavarn vedno na vrhu mojega seznama opravil. Poleg tega sem tudi ponosni imetnik certifikata SCA


UPCOMING EVENTS

  • Barista Training in Ljubljana

    Barista Training (Ljubljana)

  • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

    Introduction to Specialty Coffee (Ljubljana)

  • Coffee tasting Ljubljana - Specialty Kava Slovenia

    Coffee Tasting in Ljubljana


Slovenian Specialty coffee catalog

  • Espresso

    Espresso

  • Filter

    Filter

  • Omni

    Omni


  • Blog 30
  • Kavarne 23
  • Pražarne kave 17
  • Svetovanje o kavi 1
  • Dogodki 7
  • Degustacija kave
  • Osnove specialty kave
  • Senzorični trening kave
  • SCA Baristične spretnosti
  • Domače Bariste

More from Blog

  • espresso refractometer

    Poročilo: maj-junij 2025: stanje kakovosti specialnih espresso napitkov v Ljubljani in Mariboru

    Jun 24, 2025

    arrow
  • Vodnik za pripravo filtrirane kave z V60

    Jan 9, 2025

    arrow
  • making filter coffee

    Vodnik po filtrirani kavi

    Jan 9, 2025

    arrow

Stay updated on Slovenia’s top coffee news

    andrew@specialtykava.si

    069838029

    Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

    Instagram

    Facebook

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Group

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Закрыть

      Leave inquery



      Select category


















      closs button
      Specialty Kava Slovenia
      • Blog 30
      • Kavarne 23
      • Pražarne kave 17
      • Svetovanje o kavi 1
      • Dogodki 7
      • Degustacija kave
      • Osnove specialty kave
      • Senzorični trening kave
      • SCA Baristične spretnosti
      • Domače Bariste
      catalog KATALOG KAVE
      • Espresso Espresso
      • Filter Filter
      • Omni Omni
      No Result
      search View All Result
      letter andrew@specialtykava.si
      Arrow
      search
      No Result
      search View All Result
      • Slovenščina
      • English
      We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok