ALL POSTS
ALL POSTS
5 dejstev o kavnih zrnih
3 min read
Last edit: Nov 6, 2024
Ko začnete dan s skodelico kave, zagotovo ne razmišljate o vsem, kar stoji za njenim edinstvenim okusom in aromo. A kavna zrna so v resnici zelo zanimiva –nanje lahko pogledamo z različnih zornih kotov in se čudimo, kaj vse stoji za to na videz običajno pijačo. Vneti ljubitelji kave morda mislijo, da vedo veliko o kavi, vendar se običajno motijo. Malo ljudi zares vse vse ve o mnogih lastnostih kavnih zrn, od kod izvira kava in o njeni uporaba na drugih področjih. Zato smo za vas izbrali pet dejstev o kavi. Upamo, da boste po branju povsem drugače gledali na svojo jutranjo skodelico kave.
Dejstvo 1 – Od kod izvira kava?
Za rojstno mesto kavnih zrn velja Etiopija, kjer so zrva prvotno našli. Obstaja pa legenda, ki pripoveduje o mladem pastirju po imenu Kaldi, ki je opazil izjemno vitalnost svojih ovc po paši na določenem območju, kjer so rasli kavovi grmi. Kaldi je tudi sam poskusil sadeže teh grmov in občutil val živahnosti in energije. Tako je bila kava odkrita po naključju, zahvaljujoč bistremu opazovanju in iznajdljivosti Etiopijcev.
Kaldi je bližnjim menihom povedal o svojih opažanjih in ti so postali zelo zainteresirani za lastnosti kavnih zrn. Od takrat so začeli uporabljati kavo v obredih in nekaterih duhovnih praksah. Postopoma je bila izumljena tehnologija praženja in pojavila se je priljubljena pijača, ki je navduševala vse najprej v Etiopiji in nato po vsem svetu.
Dejstvo 2 – Kavna zrna so pravzaprav semena!
Čeprav uporabljamo izraza “kavna zrna” in “kavna semena”, se vse to nanaša na različne faze pri proizvodnji kave.
Ko omenjamo kavna zrna, dejansko mislimo na semena znotraj kavnega sadeža. Ta semena spominjajo na zrna, vendar so v resnici semena, iz katerih se pripravlja kava.
Ko govorimo o kavnih zrnih, običajno mislimo na kavna semena po praženju, med katerim spremenijo barvo, postanejo rjava ali črna in dobijo videz zrn. Takrat tudi dobijo svojo aromo in okus.
Dejstvo 3 – Dve vrsti kavnih zrn
Kljub široki paleti obstajata dve glavni vrsti kavnih zrn: arabica in robusta. Ti dve vrsti kave imata različne okuse in rasteta v različnih regijah, na različnih nadmorskih višinah.
Arabica, pogosto znana kot “kava, pridelana v senci”, je bolj pogosto gojena. Po drugi strani je robusta nekoliko bolj grenka in se imenuje “kava, pridelana na soncu.”
Arabica velja za premium vrsto kavnega zrna. Raste na nadmorski višini od 600 do 2000 metrov in zato ima bolj kompleksen in nežen okus. Njen delež je približno 65 % vse svetovne kave.
Robusta se običajno goji na nadmorskih višinah do 600 metrov, je močnejša in bolj grenka od arabice in običajno vsebuje več kofeina.
Ni presenetljivo, da je Brazilija, največji proizvajalec kave, tudi največji potrošnik te pijače v smislu čiste količine. Ta država proizvaja ogromne količine kavnih zrn, približno 40 % svetovne skupne količine. Kava za Brazilce ni samo pijača, temveč poseben del njihove tradicije in kulture.
Toda še bolj zanimivo je, da so, ko upoštevamo potrošnjo na prebivalca, največji navdušenci nad kavo … Finci! V povprečju Finci porabijo več kot 12 kilogramov kave na leto. Švedska, Danska, Norveška, Nizozemska pa niso daleč za Finsko. Vse imajo bogato kavno kulturo in tradicijo, povezano s to priljubljeno pijačo.
Dejstvo 5 – Kava onkraj potrošnje
Kava je resnično vsestranski in edinstven izdelek, ki se uporablja še marsikje drugje:
Kozmetika: kava se pogosto vključuje v kozmetične izdelke, kot so pilingi in maske. Ima veliko zdravilnih lastnosti pri zunanji uporabi – lajša vnetja kože, izboljšuje zdravje in spodbuja krvni obtok.
Kulinarika: kavna zrna so znana tudi kot kulinarična sestavina. Brez značilnega okusa kave si je nemogoče predstavljati sladic, kot je tiramisu.
Parfumerija: kavne arome dodajo edinstveno globino in bogastvo parfumskim sestavam. Kavna nota se v parfumeriji pogosto imenuje “kavni akord”, daje toplino, udobje in malo skrivnostnosti.
Medicina: kavo je mogoče uporabiti za lajšanje bolečin in glavobolov, pogosto je sestavina v zdravilnih pripravkih.
Kavna zrna nimajo le čudovite arome in okusa, temveč skrivajo tudi veliko zanimivih informacij. Prebrali ste 5 od mnogih dejstev in upamo, da boste po branju tega članka to čudovito pijačo še bolj cenili. Uživajte v kavi z užitkom in uživajte v njeni raznolikosti!
Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.