Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
catalog KATALOG KAVE
  • Espresso Espresso
  • Filter Filter
  • Omni Omni
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Vodič po svetu kave

Blog
Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Author: Andrew Stetsenko

Avatar of

Review by: Anastasiia Lushyna

Clock icon

5 min read

Last edit: Jan 8, 2025

Basic guide to coffee

  • Zakaj je pomembno, da kavo razumemo?
  • Kratka zgodovina kave: valovi kave
  • Dve vrsti kave
  • Različni tipi kavnih napitkov
  • Zaključek

Morda kavo pijete že vrsto let ali pa ste se s to čudovito pijačo šele spoznali. V vsakem primeru boste modra želeli izvedeti kaj več o njej. O tej temi lahko govorimo na dolgo in široko, a vedno je dobro začeti z osnovami.

Zanimivo je, da ljudje, ki morda že 30 let pijejo kavo, včasih lahko ne vedo niti tega, kakšno je drevo kavovca, kaj šele da bi poznali finejše odtenke kave. Poglejmo torej osnovna dejstva. Odkrili bomo, kaj vpliva na okus kave, raziskali različne vrste kavnih napitkov in se naučili, kako lahko kot začetniki izberete najboljšo kavo. Naj bo ta članek kratek priročnik, s katerim se boste lahko v najkrajšem času naučili vse o osnovah kave!

Zakaj je pomembno, da kavo razumemo?

V svetu kave obstaja ogromno različnih okusov in arom. Če to teorijo dobro poznate, lahko kadarkoli poiščete najboljši napitek za vsak dan ali glede na vaše trenutno razpoloženje. Obstaja ogromno postopkov priprave kave, ki jih je mogoče kombinirati in mešati na povsem različne načine. S tem lahko dobite precej zanimive rezultate.

Pri pripravi kave boste najbolj uživali, če boste postopke dobro poznali. Z razumevanjem teh postopkov boste lahko uživali v kakovostni kavi ne le v dobrih kavarnah, temveč tudi doma, saj boste znali izbrati dobra zrna, ki so bila pravilno pražena, ter si tako pripravili točno to, kar sami od kave pričakujete. Gre za ustvarjalno in večplastno dejavnost, ki vam omogoča, da se potopite v užitke ne le ob pitju kave, temveč tudi ob njeni pripravi, izbiri kavnih zrn in celo spremljanju kavnih trendov.

Kratka zgodovina kave: valovi kave

O tem, kako je bila kava sploh odkrita in kako je prišla iz Etiopije v Evropo, bi lahko govorili zelo veliko časa (lahko pa vse o tem preberete v našem drugem prispevku). Tu se bomo raje osredotočili na koncept, znan kot »valovi kave«. Od začetka prejšnjega stoletja se je naše dojemanje kulture kave spreminjalo in vsaka konvencionalna faza tega razvoja je dobila svoje ime kot določen »val kave«. 

Prvi val kave: v 20. letih prejšnjega stoletja sta se proizvodnja in uživanje kave močno povečala. Pojavile so se velike blagovne znamke za masovno prodajo, ki so ponujale priročno instant kavo. Kava je tako za mnoge postala osnovni del vsakdana. Bila je veliko bolj dostopna za splošno javnost, a hkrati tudi manj kakovostna. Zaradi dodatnih cen je trpela tako kakovost zrn kot tudi praženja.

Drugi val kave: v 60. letih so ljudje začeli posvečati več pozornosti kakovosti kave. Blagovne znamke, kot je Starbucks, so začele nadzorovati kakovost svojih napitkov in uvajati sodobne tehnike praženja. To obdobje je pomenilo začetek sodobne kulture kave, saj je postala bolj prefinjena pijača, množično pa so se odpirale tudi kavarne in specializirane trgovine.

Tretji val kave: od konca 20. stoletja pa vse do danes ljudje posvečajo več pozornosti kakovosti kave v vseh fazah pridelave. To imenujemo tudi specialna kava, specialty coffee. Tako zdaj celo področje kave velja za pravo umetnost, pri čemer so metode praženja in priprave namenjene čim večjemu izkoriščanju in združevanju vseh koristnih lastnosti zrna.

Četrti val kave: ljudje so pri pridelavi kave začeli bolj poudarjati spoštovanje kmetov in okolja. Ta val daje prednost pravični trgovini in okolju prijaznim metodam pridelave kave.

Dve vrsti kave

Najpomembnejši vidik, ki ga je treba poznati pri kavi, je, da obstajata dve osnovni vrsti kavnih zrn: arabica in robusta. Od vrste kavnih zrn so odvisni okus, aroma in cena izdelka. Poleg teh dveh vrst obstaja še več kot sto drugih, vendar ti predstavljajo le približno 2 % svetovne proizvodnje kave, arabica in robusta pa se gojita komercialno.

Zrna robusta kave vsebujejo približno dvakrat več kofeina kot zrna arabice. Razlikujeta se po več različnih lastnostih, vendar si je dobro zapomniti, da je zaradi višje kakovosti arabice cena teh zrn pogosto višja. Robusta raste na nadmorski višini pod 600 metrov in ima bolj grenak okus ter preprostejšo aromo, arabica, ki raste nad 600 metri, pa se zaradi daljšega obdobja rasti ponaša z bogatejšim okusom, aromo in večjo kislostjo.

Poreklo kavnih zrn vpliva tudi na njihove aromatične lastnosti. Latinska Amerika je povezana s čokoladnimi in oreškastimi okusi kave arabica. Pri afriški arabici pa so pogosto prisotne sadne in cvetlične note. Pacifiške in azijske regije so znane po zemeljskih, začinjenih in zeliščnih kavah, tako iz zrn arabice kot tudi robuste.

Če vemo, kako vrsta zrna in nadmorska lega rasti vplivata na okus kave, to koristi pri izbiri kave za domačo uporabo. Večina ljubiteljev kave te informacije na embalaži izdelka spregleda, vendar vam bo to znanje omogočilo več odprtih možnosti pri izbiri kave, ki ustreza vašim potrebam in željam.

Različni tipi kavnih napitkov

Poznamo več deset vrst kavnih napitkov, tukaj pa so predstavljeni nekateri najpomembnejši:

Espresso: močna in koncentrirana kava, ki je osnova za številne druge kavne napitke z dodanimi elementi.

Americano: z vodo razredčen espresso.

Dolga črna kava: voda z dodatkom espressa.

Macchiato: espresso s kančkom spenjenega mleka.

Cappuccino: espresso, pomešan z mlekom in prelit z mlečno peno.

Latte: espresso, kombiniran z mlekom.

Flat White: espresso z manjšo vsebnostjo mleka in manj pene.

Mocha: kava, mleko in čokolada.

Zaključek

Priprava kave doma je vznemirljiva in zanimiva dejavnost, če le poznate osnove kave. Kupite lahko različne vrste zrn in poskušate ugotoviti razliko med njimi, ugibate lahko o tonih okusa in razmišljate o tem, zakaj se je v določeni kavi pojavila posebna aroma. Vedno lahko preizkusite tudi nov način priprave kave. V vsakem primeru je veliko prostora za eksperimentiranje in ustvarjalnost. Najpomembnejše pa je, da v tem procesu uživate, in karkoli boste ustvarili, bo tako naravnost odlično! Upamo, da vam bo znanje, pridobljeno s tem priročnikom o kavi, pomagalo na vaši poti in izboljšalo vašo izkušnjo.

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Andrew Stetsenko

Sem soustanovitelj bloga Specialty Kava, strasten ljubitelj kave in avanturist po duši. Na vsaki novi lokaciji je obisk izbranih kavarn vedno na vrhu mojega seznama opravil. Poleg tega sem tudi ponosni imetnik certifikata SCA


UPCOMING EVENTS

  • Barista Training in Ljubljana

    Barista Training (Ljubljana)

  • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

    Introduction to Specialty Coffee (Ljubljana)

  • Coffee tasting Ljubljana - Specialty Kava Slovenia

    Coffee Tasting in Ljubljana


Slovenian Specialty coffee catalog

  • Espresso

    Espresso

  • Filter

    Filter

  • Omni

    Omni


  • Blog 30
  • Kavarne 23
  • Pražarne kave 17
  • Svetovanje o kavi 1
  • Dogodki 7
  • Degustacija kave
  • Osnove specialty kave
  • Senzorični trening kave
  • SCA Baristične spretnosti
  • Domače Bariste

More from Blog

  • espresso refractometer

    Poročilo: maj-junij 2025: stanje kakovosti specialnih espresso napitkov v Ljubljani in Mariboru

    Jun 24, 2025

    arrow
  • Vodnik za pripravo filtrirane kave z V60

    Jan 9, 2025

    arrow
  • making filter coffee

    Vodnik po filtrirani kavi

    Jan 9, 2025

    arrow

Stay updated on Slovenia’s top coffee news

    andrew@specialtykava.si

    069838029

    Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

    Instagram

    Facebook

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Group

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Закрыть

      Leave inquery



      Select category


















      closs button
      Specialty Kava Slovenia
      • Blog 30
      • Kavarne 23
      • Pražarne kave 17
      • Svetovanje o kavi 1
      • Dogodki 7
      • Degustacija kave
      • Osnove specialty kave
      • Senzorični trening kave
      • SCA Baristične spretnosti
      • Domače Bariste
      catalog KATALOG KAVE
      • Espresso Espresso
      • Filter Filter
      • Omni Omni
      No Result
      search View All Result
      letter andrew@specialtykava.si
      Arrow
      search
      No Result
      search View All Result
      • Slovenščina
      • English
      We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok