ALL POSTS
ALL POSTS
Turška kava: kaj je in kako jo pripravite?
5 min read
Last edit: Nov 6, 2024
Za vse ljubitelje kave je vsekakor vredno raziskati svet turške kave in se preizkusiti v tej metodi priprave z dolgo tradicijo. Nasprotno od splošnega prepričanja turška kava postaja vse bolj priljubljena med mlajšimi generacijami po vsem svetu, ki vse bolj cenijo umetnost njene priprave. Ne glede na vaše dosedanje izkušnje s kavo, si ta edinstven pristop k pripravi in njena bogata zgodovina zaslužita posebno mesto v srcih ljubiteljev kave povsod po svetu.
Svet kave ponuja različne načine uživanja naše priljubljene pijače, vse od močnega espressa pa do nežne kave flat white. Različni načini priprave kave po svetu odražajo bogato kulturno dediščino – Italijani na primer pogosto raje uporabljajo moka lonček. Posebej fascinantna pa je zgodovina turške kave. Ta starodavna pijača, fino zmleta in bogata s tradicijo, ponuja edinstveno izkušnjo pitja kave. V tem članku bomo raziskali, kaj točno turška kava predstavlja, njeno zanimivo zgodovino in vas popeljali skozi korake priprave s tradicionalnim turškim lončkom za kavo, znanem tudi kot ibrik.
Kaj je turška kava?
Turška kava, poznana tudi kot Türk kahvesi, je globoko ukoreninjena v turški kulturi in ima večstoletno zgodovino. Ta značilni slog priprave kave izvira iz časov Osmanskega cesarstva, prvič pa naj bi bila predstavljena na dvoru sultana okoli leta 1540 s strani turškega guvernerja Jemna, Ozdemira Paše. Ta aromatična pijača je hitro pridobila na priljubljenosti med elitami in ni minilo dolgo, preden je postala neločljiv del turške zgodovine in kulture.
Turška kava se praviloma praži do srednje stopnje in se zmelje zelo fino, podobno kot pri tradicionalnem italijanskem espressu. Za razliko od običajnih zahodnjaških metod priprave se turška kava kuha počasi, dokler se na površini ne oblikuje pena, nato pa se postreže črna v majhnih kavnih skodelicah. Ob kavi se običajno ponudi tudi kozarec vode, ki služi za osvežitev okusa.
Kratek vpogled v zgodovino turške kave
Ko je Paša prinesel kavo na sultanov dvor, je bilo dvorno osebje zadolženo za razvoj novih metod priprave te eksotične pijače. Z uporabo možnarjev so kavna zrna fino zmleli, nato pa so za kuhanje uporabili poseben turški lonček, imenovan ibrik. Ta inovativni pristop je hitro pridobil na priljubljenosti znotraj palače in kmalu je turška kava postala priljubljena tradicija po vsem Osmanskem cesarstvu.
Spretni mojstri priprave kave, znani kot “Kahveci Usta”, so bili zaposleni na dvorih, pri visokih uradnikih in pri bogatih državljanih za pripravo te novoodkrite pijače. Mnogi od teh strokovnjakov so na koncu ustanovili lastne kavarne, pri čemer je bila prva odprta v Istanbulu leta 1554. To je turško kavo hitro spremenilo v priljubljen dnevni ritual med širšo populacijo.
Leta 2013 je bila turška kava skupaj s kulturo, ki jo obdaja, uvrščena na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine UNESCO, kar dodatno potrjuje njen pomen in vpliv.
Tradicije turške kave
Turška kava ima posebno vlogo tudi v poročnih običajih. Ko družina ženina obišče nevesto pred poroko, je ona odgovorna za pripravo kave za goste, kar ji omogoča, da pokaže svoje spretnosti. Včasih neveste v kavo dodajo ščepec soli; če ženin kavo popije brez pritoževanja, se to šteje za znak njegove moškosti in predanosti zakonu.
Še en zanimiv običaj, povezan s turško kavo, je umetnost branja iz kavnih usedlin. Po tem, ko je kava popita, se skodelica obrne na glavo na krožniku, in vedeževalec lahko iz usedlin razbere določene vzorce, ki naj bi napovedovali prihodnost. Pri tem običaju ni v navadi, da bi oseba brala lastne kavne usedline, saj bi lahko bila interpretacija napačna ali pristranska.
Kako pripraviti turško kavo
Priprava turške kave je prava umetnost, ki zahteva posebno pozornost in spretnost. Čeprav se lahko metode in sestavine rahlo razlikujejo, je osnovni postopek večinoma enak in poteka po naslednjih korakih:
Sestavine:
- Fino mleta turška kavna zrna
- Hladna voda
- Sladkor (neobvezno)
- Kardamom (neobvezno)
Oprema:
- Tradicionalni turški lonček za kavo (ibrik)
- Majhna kavna skodelica (fincan) s krožničkom
Navodila:
- Odmerite vodo: Za vsako skodelico turške kave boste potrebovali približno 60 ml hladne vode.
- Izberite svojo kavo: Turška kava se tradicionalno pripravlja iz zelo fino mletih zrn. Za pripravo turške kave lahko kupite že mleto turško kavo ali pa lastna zrna sami zmeljete do izjemno fine konsistence.
- Dodajte sladkor (po želji): Turško kavo lahko sladkate po okusu. Za standardno postrežbo dodajte eno ali dve čajni žlički sladkorja na skodelico. Sladkost prilagodite svojim željam.
- Dodajte kardamom (po želji): Kardamom je priljubljen aromatični dodatek k turški kavi. Ščepec mletega kardamoma, dodan kavi pred kuhanjem, lahko ojača okus.
- Združite sestavine: V svojem ibriku zmešajte vodo, kavo, sladkor in kardamom (če ste ga dodali). Mešanico nežno premešajte, da zagotovite enakomerno razporeditev.
- Segrejte in kuhajte: Ibrik postavite na nizko toploto, da se kavna mešanica počasi segreva do vretja. Bodite potrpežljivi; ne hitite s postopkom. Ko se kava začne segrevati, se na vrhu oblikuje pena. Ta penasti vrh je značilnost dobro skuhane turške kave.
- Ne mešajte: Ko se kava začne segrevati, se uprite želji po mešanju. To omogoča oblikovanje pene in ustvari značilno teksturo turške kave.
- Postrezite z vodo: Turško kavo tradicionalno postrežemo s kozarcem hladne vode in pogosto v družbi turške slaščice za čudovit kontrast okusov.
Zaključek našega potovanja po svetu turške kave razkriva, da je ta tradicionalna pijača več kot le način priprave kave – je umetnost, prepletena z bogato kulturo in zgodovino. Navdušuje tako mlajše kot starejše generacije po vsem svetu, dokazuje svojo trajnost in priljubljenost. Vsekakor tradicija, vredna raziskovanja za vsakega ljubitelja kave.
Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.