Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Ultimativni vodnik za obvladovanje hladnega varjenja kave doma

Blog
Lev Volodarsky

Author: Lev Volodarsky

Avatar of

Review by: Andrew Stetsenko

Clock icon

8 min read

Last edit: Jan 9, 2025

cold brew coffee

  • Zaloga
    • Kavna zrna
    • Voda
    • Pripomočki za pripravo kave
  • Postopek
    • Mletje zrn
    • Razmerje kave in vode
    • Priprava hladne kave z metodo namakanja
    • Priprava hladno varjene kave z metodo kapljanja
    • Filtriranje
    • Pripravljena hladno varjena kava
  • Servirajte in uživajte
  • Kako izboljšati svojo hladno kavo
  • Zaključek

Poletje brez hladno varjene kave (ang. cold brew coffee) si je težko predstavljati. Ta osvežilna klasika, ki izvira iz 18. stoletja, je nepogrešljiv del naših poletnih dni. 

Hladna kava je s svojim uravnoteženim okusom izjemno vsestranska. Odlično se poda k vsem vrstam mleka, koktajlom in brezalkoholnim koktajlom.  

Kako pa nastane hladno varjena kava in kako težko jo je pripraviti doma? Sploh obstaja domača priprava? Seveda! V tem vodiču smo zbrali najboljše prakse in priporočila za pripravo domače hladno varjene kave.

Zaloga

Kavna zrna

Najprej se moramo odločiti, kakšno kavo bomo uporabili.

Za najboljši okus uporabite specialna kavna zrna, grobo mleta in srednje pražena. Čeprav lahko uporabite katerokoli kavo, priporočamo uporabo najbolj okusnih specialnih kavnih zrn. Postfermentirane, anaerobno predelane ali aromatizirane kave ponujajo izjemne okuse. Če pa raje pijete klasično kavo, izberite srednje praženo etiopsko ali kolumbijsko. Razlika bo v intenzivnosti okusa in njegovih odtenkih.

Popolnoma oprana etiopska specialna kava bo dala bolj vodnat, lahkoten napitek z bolj cvetličnim okusom, medeno obdelane kostariške kave pa bo dala gostejši, oreškast napitek z okusi tropskega sadja.

Ali lahko za svojo pripravo uporabite komercialne znamke? Seveda, vendar boste zaradi temnejšega praženja, ki ga pogosto uporabljajo velike blagovne znamke, najverjetneje dobili trpko in grenko, čeprav gosto kavo. Pražarne, ki delajo s specialno kavo, se običajno odločijo za srednje ali včasih celo svetlo praženje, s čimer ohranijo več okusov v zrnju in vam omogočijo bogatejši izvleček.

Voda

Zdaj pa se posvetimo vodi.

Uporabite filtrirano ali ustekleničeno vodo, tisto, ki jo najraje pijete. Če smo natančni, poskusite najti mehkejšo vodo, okoli 60–80 delcev mineralov. Lahko pa uporabite karkoli, kar priporoča Specialty Coffee Association (SCA) glede kakovosti vode za kavo.

Pripomočki za pripravo kave

Priprava lahko sega od specializiranih pripravljavcev hladne kave do preproste domače lastne priprave. Vseeno pa pripravite tehtnico za merjenje vode in kave. Priporočamo, da si pred začetkom priprave zagotovite vse ustrezne posode za namakanje in filtre.

Priprave se lahko lotimo na dva načina, z metodo namakanja in metodo hladnega kapljanja.

Če želite manj gost, a bolj saden napitek, izberite metodo hladnega kapljanja. Za gladek, bolj čokoladen okus po citrusih pa poskusite metodo namakanja.

Poglejmo sedaj opremo, ki je potrebna za pripravo hladne kave z metodo kapljanja. Pripravite vse vnaprej, da vam med postopkom ne bo nič manjkalo:

  • Priprava za kapljanje hladne kave: Specializirana naprava, zasnovana za hladno kapljanje kave, na primer Hario: Hario Cold Brew Dripper.
  • Priprava za namakanje: Uporabite lahko katerokoli vrsto kozarca ali živilsko varne posode. Priporočamo pa, da razmislite o posebej zasnovanem orodju, kot je Toddy Artisan.
  • Mlinček: Uporabite katerikoli mlinček, ki ga imate, razen mlinčka z noži, saj ti ne zmeljejo kave enakomerno. Nimate mlinčka? Prosite pražarno kave, naj zmelje kavo nekoliko bolj grobo kot za V60.
  • Led: Neobvezen, za redčenje in hlajenje končnega napitka. Idealno iz iste vode, ki ste jo uporabili za pripravo.
  • Tehtnica: Za natančne meritve in zagotovitev, da lahko ponovite recept, ki vam je uspel.
  • Ura: Za spremljanje postopka priprave. Če šele sestavljate svojo opremo, poiščite kavne tehtnice, te imajo pogosto vgrajeno uro. Ali pa preprosto uporabite telefon.

Postopek

Mletje zrn

Zrna zmeljite na velikost grobe morske soli. Grobo mletje zagotavlja, da voda se počasi in enakomerno vpija, kar preprečuje prekomerno ekstrakcijo, ki lahko vodi do grenkobe in neprijetnega občutka v ustih. Prav tako je lažje filtrirati, saj bo manj finih delcev, ki bi lahko zamašili filter ali celo prešli skozi, če uporabljate kovinske filtre.

Uporabite mlinček z mlinskimi kamni za najboljše rezultate ali za pomoč pri mletju prosite prodajalca.

Pri pripravi hladno varjene kave po metodi namakanja niste omejeni z velikostjo mletih zrn, zato se ne obremenjujte, da bi karkoli šlo narobe. Če doma pripravljate kavo z V60, jo zmeljite le malo bolj na grobo kot običajno.

Pri metodi hladnega kapljanja pa je zelo pomembno, da je kava zmleta na pravo velikost. Nepravilna velikost delcev lahko povzroči neenakomerno ekstrakcijo, kar vodi do trpkega, neuravnoteženega ali celo žarkega okusa.

Imate kavo, ki ji o kmalu potekel rok? Naredite iz nje hladno varjeno kavo po metodi namakanja. Ne bo tako okusna kot iz sveže kavne usedline, vendar lahko ta koncentrat še vedno uporabite za koktajle in mlečne napitke.

Razmerje kave in vode

Ta del je preprost. Priporočamo uporabo 60 gramov kavnih zrn na liter vode za obe metodi ekstrakcije.

Kaj pa, če imamo paket 250 gramov? Damo 10 gramov vstran? Niti slučajno! Preostala zrnca uporabite za degustacijo kave ali za nastavitev mlinčka. Nič odpadkov.

Ali lahko uporabite več kave in več vode? Seveda, vendar ne pozabite, da če uporabite več vode, bo vaš napitek bolj voden in obratno. V primeru, da uporabite več kave, lahko to povzroči premalo ekstrahiran koncentrat. Premalo ekstrahirana kava ima okus po travi, zelenjavi ali pa je lahko zelo trpka. In tega ne želimo.

Priprava hladne kave z metodo namakanja

Če ne nameravate pripravljati velikih količin, priporočamo, da poiščete steklenice za kavo s filtrom. So funkcionalne, dostopne in običajno tudi dobro izgledajo v hladilniku in kje na pultu. Za metodo namakanja potrebujemo posodo, ki lahko hkrati drži kavo in vodo. Obstajajo orodja, ki omogočajo brezhibno filtriranje napitka, kot je orodje, ki ga proizvaja Hario (Hario Cold Brew Bottle).

Za pripravo večje količine uporabite kozarec ali posodo, primerno za shranjevanje hrane. Dodajte kavo in nato vlijte vodo sobne temperature. Premešajte nastalo zmes, dokler ni homogena.

Kako dolgo naj se kava namaka? Od 8 do 12 ur, pravzaprav je najboljše čez noč. Napitek shranite na hladnem mestu − idealno v hladilniku, vendar bo zadoščalo tudi katerokoli mesto z enakomerno nizko temperaturo brez neposredne sončne svetlobe.

Priprava hladno varjene kave z metodo kapljanja

Omenili smo metodo namakanja, poglejmo še metodo kapljanja. Ta je sicer nekoliko bolj zapletena.

Pripravite napravo s kapljanjem:

  • Sestavljanje: Poglejte navodila, priložena k vaši pripravi za hladno varjenje kave s kapljanjem. Sestavljanje pogosto zahteva namestitev kavnega filtra v ustrezno komoro, predhodno namočen filter in dodajanje mlete kave. Preverite, ali je rezervoar za vodo pritrjen nad filtrom.
  • Filter: Filter za kavo rahlo namočite, da se bolje oprime komore in preprečite suhe madeže med pripravo.

Dodajanje mlete kave:

  • Enakomerna porazdelitev: Dodajte mleto kavo v filter v komori za kavo. Komoro nežno stresite, da izravnate mleto kavo in zagotovite enakomerno ekstrakcijo. Zadnje, kar želite, je nastanek kanala, ki bo povzročil premalo ekstrakcije, in vaš napitek bo imel okus po travi in zelenjavi.

Koliko kave dodati? Odvisno od tega, koliko kave želite pripraviti. Priporočamo klasično razmerje 60 gramov na liter vode, lahko pa tudi eksperimentirate.

Dodajanje vode:

  • Rezervoar za vodo: Vlijte filtrirano vodo sobne temperature v rezervoar. Če ima vaša priprava za kapljanje ventil za nadzor pretoka, ga nastavite na počasen pretok. Idealna hitrost je približno ena kapljica na sekundo, kar omogoča postopno ekstrakcijo okusov.
  • Led (neobvezno): Dodajanje ledu v rezervoar za vodo lahko pomaga uravnavati temperaturo priprave, zlasti v toplejšem podnebju. To lahko privede do bolj gladkega in manj kislega napitka.

Začnite s postopkom priprave:

  • Začetek kapljanja: Odprite ventil za nadzor pretoka, da začnete postopek kapljanja. Poskrbite, da voda na mleto kavo kaplja počasi in enakomerno. Doslednost je tukaj ključna.

Spremljanje in prilagoditev:

  • Preverjanje kapljanja: Med postopkom priprave spremljajte hitrost kapljanja in po potrebi hitrost prilagodite. Vzdrževanje konstantne hitrosti kapljanja je potrebno za doseganje uravnotežene ekstrakcije.

Pustite, da kaplja:

  • Čas priprave: Metoda hladnega kapljanja običajno traja od 8 do 14 ur. Treba je veliko potrpljenja, saj počasna ekstrakcija hladni kavi daje njen edinstven, gladek okus in gosto teksturo.

Filtriranje

Za filtriranje hladno varjene kave, pripravljene z namakanjem, boste potrebovali kovinski filter, da ločite večje kavne usedline. Nato napitek ponovno filtrirajte s predhodno namočenim papirnatim filtrom brez vonja. S tem boste filtrirali tudi manjše usedline.

Kakšen pa je postopek filtriranja za pripravo hladne kave s kapljanjem? Običajno filtriranje ni potrebno, saj stolpi za kapljanje kavo filtrirajo že med pripravo.

Pripravljena hladno varjena kava

Posoda za zbiranje: Ko je pripravljanje kave končano, zberite koncentrat kave v predvideno posodo. Ta koncentrat lahko shranite v hladilniku do enega tedna. Upoštevajte, da hladna kava ni obstojna na polici, če ni pasterizirana ali obogatena s konzervansi. Nastali koncentrat je primeren za uživanje do dva dni, nato pa se pijača hitro začne slabšati.

Servirajte in uživajte

Redčenje: Po obeh metodah priprave je koncentrat hladno varjene kave običajno močnega okusa in vsebnosti kofeina, zato ga morda želite pred serviranjem redčiti z vodo, mlekom ali mlečnim nadomestkom. Pogosto razmerje redčenja je 1 : 1 (enaki deli hladne kave in izbrane tekočine).

Led: Postrezite kavo na ledu za osvežilno pijačo. Po želji lahko dodate sladkor ali aromatične dodatke. Ali pa uživajte v koncentrirani različici z ledom v modnem kozarcu.

Dekoracija: Za dodaten pridih okrasite svojo hladno kavo z rezino citrusov, vejico mete ali ščepcem cimeta. Ali pa z vsem trojim.

Kako izboljšati svojo hladno kavo

  1. Svežina: Uporabite sveža specialna kavna zrna in jih zmeljite tik pred pripravo za najboljši okus.
  2. Kakovost vode: Uporabljajte filtrirano vodo, da preprečite morebitne neželene okuse in snovi, ki jih pogosto najdemo pri vodi iz pipe. Še bolje, da uporabite mehko vodo ali vodo, ki ustreza standardom SCA za vodo, uporabljeno za pripravo kave.
  3. Eksperimentiranje: Prilagodite razmerje kava – voda in hitrost kapljanja, da najdete svoje idealno ravnovesje.
  4. Čista oprema: Redno čistite svojo pripravo za hladno kavo, da preprečite nabiranje olj in ostankov, ki vplivajo na okus. Higiena zagotavlja doslednost pri nastalih napitkih.

Zaključek

Priprava hladne kave je nagrajujoč proces, pitje rezultatov opravljenega dela pa še bolj.

Sledite našemu vodniku in po prilagajanju recepta boste na koncu imeli napitek, ki lahko konkurira napitku v lokalni kavarni. Ne glede na to, ali uživate črno, z mlekom ali aromatizirano, je hladno varjena kava vsestranska pijača za prav vsak del dneva. Uživajte!

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Lev Volodarsky

Lev Volodarsky

Lev je od leta 2019 pooblaščeni trener SCA z globoko strastjo do kave, ki se je začela leta 2017. Usposobil je že več kot 300 učencev na različnih področjih kave in ima certifikate, kot so SCA Barista Skills Professional, Sensory Skills Professional in Brewing Intermediate, ki se bodo leta 2023 zaključili z diplomo SCA Coffee Diploma. Kot ključni član SCA Slovenija (ZSKS) je Lev deloval kot senzorični sodnik, leta 2023 je bil prvak v degustaciji skodelic, v obdobju 2024-2026 pa bo vodil kot predsednik upravnega odbora.


UPCOMING EVENTS

    • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

      Intro to Specialty coffee (Ljubljana)

      07 Mar 2025 14:00, 3 ure

    • Barista Training in Ljubljana

      Barista Training (Ljubljana)

      14 Mar 2025 10:00, 7 ur

    • Coffee Sensory Training in Ljubljana

      Sensory Training (Ljubljana)

      15 Mar 2025 10:00, 7 ur


    • Blog 23
    • Kavarne 21
    • Pražarne kave 17
    • Svetovanje o kavi 1
    • Dogodki 7
    • Degustacija kave
    • Osnove specialty kave
    • Senzorični trening kave
    • SCA Baristične spretnosti
    • Domače Bariste

    More from Blog

    • Vodnik za pripravo filter kave z V60

      Feb 8, 2025

      arrow
    • making filter coffee

      Vodnik po filtrirani kavi

      Jan 9, 2025

      arrow
    • coffee prohibition

      Zgodovina prepovedi kave: poskusi prepovedi priljubljene kave na svetu

      Jan 8, 2025

      arrow

    Stay updated on Slovenia’s top coffee news

      andrew@specialtykava.si

      069838029

      Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

      Instagram

      Facebook

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Group

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Закрыть

        Leave inquery



        Select category


















        closs button
        Specialty Kava Slovenia
        • Blog 23
        • Kavarne 21
        • Pražarne kave 17
        • Svetovanje o kavi 1
        • Dogodki 7
        • Degustacija kave
        • Osnove specialty kave
        • Senzorični trening kave
        • SCA Baristične spretnosti
        • Domače Bariste
        No Result
        search View All Result
        letter andrew@specialtykava.si
        Arrow
        search
        No Result
        search View All Result
        • Slovenščina
        • English