Dobro kavo v Sloveniji lahko najdete po vsej državi. Nekatere najboljše kave v Sloveniji ne prihajajo iz mest Maribor ali Ljubljana, temveč iz manjših krajev.
V mestu Tolmin se nahaja pražarna kave Coronini, ki ponuja mešanice, specialno kavo ter celo kavne kapsule in kapsule.
Pogovarjali smo se s soustanoviteljem podjetja Coronini Rokom Suligojem.
Pregled podjetja Coronini Coffee Roasters
Coronini je specializirana pražarna kave s sedežem v Tolminu v Sloveniji, ki sta jo leta 2015 ustanovila prijatelja iz otroštva Tadej Foregotto in Rok Suligoj. Svojo pot sta začela kot ljubitelja kave, ki sta raziskovala različna porekla kave in načine priprave.
Po udeležbi na cuppingu in odkrivanju kompleksnosti specialne kave sta se odločila, da svojo strast preneseta na naslednjo raven in pražita lastno kavo.
„Nekega dne je moj prijatelj Tadej kupil 2-kilogramski pražilnik CoffeeTech, jaz sem kupil mlinček in začela sva pražiti. To je bil hobi. Zelo hitro pa sva razumela, da obstaja povpraševanje po sveže praženi kakovostni kavi. Prijatelji in sorodniki so naju ves čas prosili za kavo! Zato sva registrirala podjetje. To je bilo pred skoraj devetimi leti,“ pravi Rok.
Postopek praženja in nadzor kakovosti
Tadej je vodja praženja, ki je odgovoren za razvoj profilov praženja in zagotavljanje stalne kakovosti. Da bi izpopolnil svojo obrt, se je udeležil različnih tečajev in veliko bral o praženju kave. Prijatelja sodelujeta pri izbiri zelenih kavnih zrn, pri čemer si prizadevata ponuditi različne izvore in profile, da bi zadovoljila različne želje, od svetlih in kislih do sladkih in čokoladnih.
„Uspelo nama je najti način, kako ohraniti profil okusa, ki ga imajo stranke rade, in ga ohraniti v devetih letih delovanja. Pri izbiri novega dodatka iščemo enako ali podobno okusno izkušnjo, kot smo jo imeli prej. V podjetju Coronini verjamemo, da je pomembneje imeti nekaj dobro praženih lotov kot pa široko izbiro kav podobnega okusa. Vzorce dobimo pražene in jih temeljito poskusimo v espressu. Za nas je ključnega pomena doslednost,“ pravi Rok.
Načrti za rast in širitev podjetja
Pražarna kave Coronini se je začela kot hobi, vendar je hitro prerasla v polnopravno podjetje, potem ko je od prijateljev in podjetij prejela prošnje za nakup njihove kave. Partnerja sta podjetje uradno odprla leta 2015 in se s praženjem profesionalno ukvarjata že devet let. Trenutno kavo dobavljata lokalnim barom in kavarnam, v prihodnosti pa nameravata odpreti svojo kavarno v večjem mestu, kot sta Ljubljana ali Maribor. Vendar čakata na pravo lokacijo in poslovnega partnerja, da bi to lahko uresničila.
„Med drugimi načrti iščemo poslovnega partnerja, ki bi vodil kavarno Coronini. Ob trenutnem stanju na trgu poslovnih nepremičnin v Sloveniji je izziv najti dobro lokacijo,“ je prepričan Rok.
Lokacija pražarne in izkušnje obiskovalcev
Pražarnica kave Coronini se nahaja v Tolminu, v bližini reke Soče, ki spomladi, poleti in jeseni privablja številne pohodnike in ljubitelje narave. Čeprav pražarna ni redno odprta za javnost, so partnerji pripravljeni sprejeti obiskovalce po dogovoru za oglede in degustacije. V preteklosti so že sprejeli šolske skupine in jim omogočili izobraževalno izkušnjo, ki jim je odprla oči pri spoznavanju proizvodnje kave.
„Nahajamo se v bližini zelo priljubljenih poti, zato razmišljamo o pop-up kavarni v sezonah, ko je veliko prometa. Za zdaj podpiramo lokalna mala podjetja, ki zadovoljujejo povpraševanje turistov z dobavo visokokakovostne sveže pražene kave. Nekateri odpirajo trgovine s kavnimi aparati na kapsule, mi pa z veseljem ponujamo našo najbolje prodajano premium mešanico 100-odstotne arabike,“ pravi Rok.
Oprema in doslednost
Podjetje Coronini Coffee Roasters je začelo z majhnim 2-kilogramskim vzorčnim pražilnikom CoffeeTech in ga nadgradilo s 25-kilogramskim plinskim pražilnikom Joper, s katerim so zelo zadovoljni. Pražilnik jim omogoča natančen nadzor in prilagajanje parametrov praženja, kar zagotavlja stalno kakovost njihovih značilnih mešanic.
Zaradi mojstrsko razvite zbirke kave, ki jo sestavljajo mešanice in specialne kave, kapsule in celo kavne blazinice, ter zanesljive storitve je Coronini priljubljena izbira za kavarne po Sloveniji.
Poleg vsega tega lahko Coronini kavarni zagotovi tudi opremo, kot so aparati za espresso in mlinčki.
Intervju
Lev (posebnost Kava Si): kje v Ljubljani bi priporočali, da greste poskusiti kavo Coronini?
Rok (Coronini): Kavo Coronini bi priporočil za obisk: Priporočam Lana’s Corner, Zlato Ladjico, pa tudi v TINK ne morete zgrešiti.
Lev: Kaj je vaša najljubša kavna pijača?
Rok: Običajno izberem espresso. Včasih pa dobim kakšno od večjih komercialnih znamk kave in v tem primeru raje dodam malo mleka, v bistvu naredim macchiato. Če pa sem iskren, si v pražarni pripravim dvojni ristretto. Ta je zame najboljša. Če bi le več baristov pravilno pripravljalo ta napitek.
Lev: Imate najljubšo kavo? Ali se ujema z najboljšo izbiro javnosti?
Rok: Imam najljubšo, vendar se ne ujema s tisto, ki jo imajo najraje naše stranke. Seveda so mi všeč vse serije kave, ki jih imamo, vendar pri njihovi izbiri vendarle sodelujem. Najraje imam naše posebne sorte kave. Vendar imajo naši obiskovalci raje našo vrhunsko mešanico 100-odstotne arabike. To je naša uspešnica.
Lev: Ali je v vaši ponudbi tudi kava brez kofeina?
Rok: Imamo čisto švicarsko vodo Colombia brez kofeina in mešanico brez kofeina. Pravzaprav opažamo porast prodaje teh dveh vrst kave. Brezkofeinska kava je vsekakor vse bolj priljubljena.
Lev: Na spletni strani Coronini sem opazil, da lahko pripravim svojo vrečko pražene kave. Kako to deluje?
Rok: V večini primerov se ta storitev uporablja za izdelavo daril, ko ima podjetje kakšen dogodek, morda za novo leto, božič, kadarkoli želi nekaj podariti svojim partnerjem, zaposlenim ali tako naprej. Ni nujno, da je to njihova blagovna znamka. Lahko je samo napis „Srečno novo leto“. Odprti pa smo tudi za pristop z belo blagovno znamko. Če ste kavarna in bi radi imeli kavo pod svojo blagovno znamko, lahko to storimo.
Lev: Kaj svetujete ljubiteljem kave in tistim, ki se šele podajajo na pot odkrivanja kave?
Rok: Ne bojte se poskusiti nekaj drugačnega, nekaj novega ali nekaj, česar v zadnjih letih niste pili, ker vam ne bo žal. In dajte posebni kavi dodatno priložnost. Ta vrsta kave je tako daleč od tistega, česar je večina ljudi vajena, da vam prva skodelica verjetno ne bo všeč. Druga skodelica pa je lahko izkušnja, ki vam bo odprla oči.
Lev: Najlepša hvala za pogovor!
Outro
Pražarna Coronini je dober primer vedno prodorne pražarne v Sloveniji, ki ponuja tako specialno kavo kot mešanice vrhunske kakovosti.
Coronini posveča veliko pozornosti doslednosti in to se tudi vidi. Priporočamo, da poskusite njihove vrste. Na spletni strani podjetja Coronini si oglejte zemljevid kavarn in si oglejte najbližjo lokacijo.