Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Slovenski umetniki latte: Sandra Pasic

Uncategorized
Lev Volodarsky

Author: Lev Volodarsky

Avatar of

Review by: Anastasiia Lushyna

Clock icon

6 min read

Last edit: Jan 14, 2025

Sandra Pasic

»Latte art« (umetnost risanja po kavi z mlačno peno) je v Sloveniji sicer relativno mlada praksa v kavarnah, vendar se povečuje tako število spretnih baristov kot tudi kakovost dogodkov, posvečenih kavi.

V tokratnem intervjuju nadaljujemo s spoznavanjem najboljših »latte artistov« v Sloveniji. Tokrat smo se pogovarjali s Sandro Pašić, profesionalno baristko, tekmovalno latte artistko z naslovom prvakinje (2016) in od nedavnega tudi sodnico latte art battle.

Intervju

Lev: Pozdravljena Sandra! Najlepša hvala, da si si vzela čas za pogovor.

Sandra: Pozdravljen, Lev. Z veseljem! Hvala za povabilo.

Lev: Najprej bi te rad vprašal, kako si postala baristka.

Sandra: V gostinstvu delam že približno 20 let, nisem začela kot baristka. Kot študentka sem delala v različnih barih in restavracijah, bila sem natakarica, ampak sem občasno opravljala tudi druga dela. Morda pred 12 ali celo 13 leti pa sem začela delati kot predana baristka in takrat sem tudi prvič slišala za latte art. Pred tem nisem nikoli videla kave z vzorcem.

latte art Slovenija

Lev: Kako pa si se začela ukvarjati z »latte art«?

Sandra: Vedno sem poskušala delati čudovite kave, tako da sem jim dodala kakav ali kaj drugega. Videla sem, kako veseli so bili ljudje tega. Te lepe skodelice kave sem postregla s posipom ali kančkom cimeta v prahu in stranke so bile zaradi tega malo srečnejše. Potem sem izvedela za »latte art« in pravzaprav sem imela srečo, ker sem delala v baru sama, tako da sem morala vsako kavo pripraviti med gledanjem videoposnetkov o tem in raziskovanjem, odkrivanjem in prakticiranjem vzorcev. In potem sem seveda poskušala vsak dan, ko sem delala − pripravila sem približno 300 kav na dan ali kaj podobnega. In na vsako kavo sem skušala narisati. Tako sem se v bistvu učila sama.

Lev:  Torej nisi nikoli imela mentorjev − šele kasneje, v poznem obdobju? 

Sandra: Tako je. Moj prvi mojstrski tečaj za »latte art« je bil pri Agnješki Royevski, ko je prišla v Ljubljano. To je bilo pred šestimi leti. Takrat sem prvič dobila strokovne nasvete za izboljšanje svoje umetnosti latte. In to mi je pomagalo, da sem prešla na naslednjo raven.   

Lev: Kakšno je tvoje mnenje o tečajih »latte art«? Ali meniš, da je to nujna stvar, ki jo je treba opraviti, da bi postali uspešen barist?

Sandra: Rekla bi, da sem sama ubrala težjo pot, tako da sem se učila sama. Veste, lažje je, če vam nekdo pokaže osnove ali morda popravi vaše napake na začetku, saj se lahko hitreje izboljšate. Zame je trajalo kar nekaj časa, da sem zares osvojil srce, rozeto, osnovne vzorce, nato pa še simetrijo in kontrast. Veliko sem eksperimentirala in se učila na svojih napakah.  Tako da ja, mislim, da se lahko učiš sam, zagotovo. Vendar precej pomaga, če ti nekdo na začetku pokaže osnove. 

latte art

Lev:  »Latte art« je ena izmed najbolj priljubljenih vrst formatov, v katerih se tekmuje. Pravkar smo imeli tekmovanje in bila si sodnica. Si tudi sama kdaj tekmovala?

Sandra: Sem, ja. Tako sem pravzaprav začela delati v Stowu. Leta 2016 sem se udeležila tekmovanja Barista Challenge. To je bil prvi ljubljanski festival kave. Takrat sem delala v drugem lokalu in sem se odločila, da želim poskusiti tekmovati. In seveda je bila kasneje ena od kategorij tudi umetnost. In tisto leto sem zmagala! Potem sem tekmovala v isti kategoriji, vendar leta 2018, a mi ni uspelo osvojiti prvega mesta.

Lev: Kako pa je bilo ocenjevati? 

Sandra: Bilo je res zabavno. Z veseljem bi to ponovila.  

Lev: Bi rekla, da se želiš osredotočiti na umetnost latte in soditi na takih tekmovanjih? 

Sandra: Ne vem. To je bila zelo spontana odločitev, ki je niti nisem pričakovala. Bilo je nekaj dni pred festivalom.    

Lev: Danes je na voljo veliko avtomatiziranih rešitev za komercialno in domačo uporabo za pripravo kave in penjenje mleka, nekatere pa lahko z robotskimi rokami za vas celo izdelajo vzorce. Kakšen je tvoj pogled na te rešitve?  Ali bodo sčasoma razvrednotile poklic barista?

latte art Sandre Pasic

Sandra:  Menim, da ne, saj bodo ljudje vedno cenili spretnosti dejanske osebe, obrt. Stroj ne more nadomestiti obrtnika. Lahko je dosleden, vendar so izdelki, ki jih 100-odstotno izdeluje robot, brez duše.  

Lev: Imaš najljubši vzorec?

Sandra: Odkar sem začela delati v Stowu, imamo zelo svežo kavo, ki je večinoma svetlo pražena. In na začetku sem bila pravzaprav precej razočarana, ker je to res sveža kava in je z njo res težko delati.  Poleg tega je kisla, kot je mleko, ki se včasih sesiri kot sir. In nemogoče je narisati kaj zelo kompleksnega. Ampak zdaj sem se je navadila, zato ponavadi narišem srce ali pa naredim tulipan ali kaj osnovnega. Ujela sem se z izvajanjem res osnovnih vzorcev, ker je to najlažje narediti na tej vrsti kave. Začela pa sem vaditi na kakavovi in matcha kavi. Naučila sem se morskega konjička in enoroga, nato pa sem se začela učiti še nekaj novih, vendar moram še več vaditi, da jih bom zares obvladala.

umetnost kave

Lev: Kaj bi bila tvoja popolna postavitev za vadbo »latte art«?

Sandra: To je dobro vprašanje. O tem še nisem razmišljala. Mislim, da vsak aparat za espresso, ki lahko pripravi spodoben espresso in dosledno speni mleko.  Vsekakor bi želela uporabiti ne povsem sveža kavna zrna ali srednje temno praženo kavo za kontrast. Najbolje bi bilo, če bi bila brazilskega ali kolumbijskega porekla. Všeč mi je kava Barista Hustle. Za mleko pa izberite katerikoli mlečni izdelek barista.

Lev: Kakšno je vaše mnenje o tehnikah jedkanja v kavarnah, kadar se uporabljajo za postrežbo?

Sandra: Ne nasprotujem jedkanju, vendar dokler se vam ne mudi, če imate prometno konico, seveda ne boste izvajali vzorcev jedkanja. Včasih orodje za jedkanje uporabim za to, da morda kaj popravim, samo majhne stvari, saj veste, ne pa zares za jedkanje. Z jedkanjem se ukvarjam, ko pridejo kakšni otroci in naročijo kakav.

Sandra Pasic Slovenija

Lev: Kaj meniš o kofermentiranih ali z drožmi neoporečnih globoko fermentiranih kavah, ki so zdaj precej razširjene? Ta trend še vedno narašča, vendar se včasih kava postreže z mlekom.  

Sandra: To je zagotovo trend. Nisem velika ljubiteljica teh funky fermentacij. Toda včasih, ko imamo takšno kavo v kavarni, poskusim vsako kavo z mlekom in brez njega in nekatere kave so mi res všeč, nekatere se res obnesejo, nekatere pa se po mojem mnenju preprosto ne.

Lev: Imaš priložnost nagovoriti bariste, ljubitelje kave in domače pripravljavce kave. Kakšna bi bila tvoja priporočila, kako pristopiti k umetnosti latte?

 

Sandra Pasic latte art

Sandra: Odvisno od tega, do katere stopnje želite priti.  Če kava ni vaše poklicno zanimanje, tega ne jemljite preveč resno. Preprosto se sprostite in se pri tem zabavajte. Seveda lahko začnete z ogledom videoposnetkov na YouTubu o tem, kako narediti osnove, kako pravilno narediti peno in osnove nalivanja, nato pa morda nekajkrat poskusite doma. Preprosto se zabavajte. Če želite izboljšati svoje znanje ali potrebujete kakšen nasvet, je dobro obiskati kakšen tečaj.

Lev: Hvala, Sandra!

 

Če želite doživeti Sandrino mojstrstvo »latte art«, jo obiščite v kavarni Stow v Mestnem muzeju v Ljubljani. Pozdravite jo s spletne strani specialtykava.si in nadaljujte z raziskovanjem slovenske kavne scene.

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Lev Volodarsky

Lev Volodarsky

Lev je od leta 2019 pooblaščeni trener SCA z globoko strastjo do kave, ki se je začela leta 2017. Usposobil je že več kot 300 učencev na različnih področjih kave in ima certifikate, kot so SCA Barista Skills Professional, Sensory Skills Professional in Brewing Intermediate, ki se bodo leta 2023 zaključili z diplomo SCA Coffee Diploma. Kot ključni član SCA Slovenija (ZSKS) je Lev deloval kot senzorični sodnik, leta 2023 je bil prvak v degustaciji skodelic, v obdobju 2024-2026 pa bo vodil kot predsednik upravnega odbora.


UPCOMING EVENTS

    • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

      Intro to Specialty coffee (Ljubljana)

      07 Mar 2025 14:00, 3 ure

    • Barista Training in Ljubljana

      Barista Training (Ljubljana)

      14 Mar 2025 10:00, 7 ur

    • Coffee Sensory Training in Ljubljana

      Sensory Training (Ljubljana)

      15 Mar 2025 10:00, 7 ur


    • Blog 23
    • Kavarne 21
    • Pražarne kave 17
    • Svetovanje o kavi 1
    • Dogodki 7
    • Degustacija kave
    • Osnove specialty kave
    • Senzorični trening kave
    • SCA Baristične spretnosti
    • Domače Bariste

    Stay updated on Slovenia’s top coffee news

      andrew@specialtykava.si

      069838029

      Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

      Instagram

      Facebook

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Group

      © 2024 Specialty Kava Slovenia

      Закрыть

        Leave inquery



        Select category


















        closs button
        Specialty Kava Slovenia
        • Blog 23
        • Kavarne 21
        • Pražarne kave 17
        • Svetovanje o kavi 1
        • Dogodki 7
        • Degustacija kave
        • Osnove specialty kave
        • Senzorični trening kave
        • SCA Baristične spretnosti
        • Domače Bariste
        No Result
        search View All Result
        letter andrew@specialtykava.si
        Arrow
        search
        No Result
        search View All Result
        • Slovenščina
        • English