Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
catalog KATALOG KAVE
  • Espresso Espresso
  • Filter Filter
  • Omni Omni
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Turška kava: kaj je in kako jo pripravite?

Blog
Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Author: Andrew Stetsenko

Avatar of

Review by: Anastasiia Lushyna

Clock icon

5 min read

Last edit: Jan 8, 2025

Turkish coffee

  • Kaj je turška kava?
  • Kratek vpogled v zgodovino turške kave
  • Tradicije turške kave
  • Kako pripraviti turško kavo

Za vse ljubitelje kave je vsekakor vredno raziskati svet turške kave in se preizkusiti v tej metodi priprave z dolgo tradicijo. Nasprotno od splošnega prepričanja turška kava postaja vse bolj priljubljena med mlajšimi generacijami po vsem svetu, ki vse bolj cenijo umetnost njene priprave. Ne glede na vaše dosedanje izkušnje s kavo, si ta edinstven pristop k pripravi in njena bogata zgodovina zaslužita posebno mesto v srcih ljubiteljev kave povsod po svetu.

Svet kave ponuja različne načine uživanja naše priljubljene pijače, vse od močnega espressa pa do nežne kave flat white. Različni načini priprave kave po svetu odražajo bogato kulturno dediščino – Italijani na primer pogosto raje uporabljajo moka lonček. Posebej fascinantna pa je zgodovina turške kave. Ta starodavna pijača, fino zmleta in bogata s tradicijo, ponuja edinstveno izkušnjo pitja kave. V tem članku bomo raziskali, kaj točno turška kava predstavlja, njeno zanimivo zgodovino in vas popeljali skozi korake priprave s tradicionalnim turškim lončkom za kavo, znanem tudi kot ibrik.

Kaj je turška kava?

Turška kava, poznana tudi kot Türk kahvesi, je globoko ukoreninjena v turški kulturi in ima večstoletno zgodovino. Ta značilni slog priprave kave izvira iz časov Osmanskega cesarstva, prvič pa naj bi bila predstavljena na dvoru sultana okoli leta 1540 s strani turškega guvernerja Jemna, Ozdemira Paše. Ta aromatična pijača je hitro pridobila na priljubljenosti med elitami in ni minilo dolgo, preden je postala neločljiv del turške zgodovine in kulture.

turška kava in zrna

Turška kava se praviloma praži do srednje stopnje in se zmelje zelo fino, podobno kot pri tradicionalnem italijanskem espressu. Za razliko od običajnih zahodnjaških metod priprave se turška kava kuha počasi, dokler se na površini ne oblikuje pena, nato pa se postreže črna v majhnih kavnih skodelicah. Ob kavi se običajno ponudi tudi kozarec vode, ki služi za osvežitev okusa.

Kratek vpogled v zgodovino turške kave

Ko je Paša prinesel kavo na sultanov dvor, je bilo dvorno osebje zadolženo za razvoj novih metod priprave te eksotične pijače. Z uporabo možnarjev so kavna zrna fino zmleli, nato pa so za kuhanje uporabili poseben turški lonček, imenovan ibrik. Ta inovativni pristop je hitro pridobil na priljubljenosti znotraj palače in kmalu je turška kava postala priljubljena tradicija po vsem Osmanskem cesarstvu.

turška kava v skodelicah

Spretni mojstri priprave kave, znani kot “Kahveci Usta”, so bili zaposleni na dvorih, pri visokih uradnikih in pri bogatih državljanih za pripravo te novoodkrite pijače. Mnogi od teh strokovnjakov so na koncu ustanovili lastne kavarne, pri čemer je bila prva odprta v Istanbulu leta 1554. To je turško kavo hitro spremenilo v priljubljen dnevni ritual med širšo populacijo. 

Leta 2013 je bila turška kava skupaj s kulturo, ki jo obdaja, uvrščena na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine UNESCO, kar dodatno potrjuje njen pomen in vpliv.

Tradicije turške kave

Turška kava ima posebno vlogo tudi v poročnih običajih. Ko družina ženina obišče nevesto pred poroko, je ona odgovorna za pripravo kave za goste, kar ji omogoča, da pokaže svoje spretnosti. Včasih neveste v kavo dodajo ščepec soli; če ženin kavo popije brez pritoževanja, se to šteje za znak njegove moškosti in predanosti zakonu. 

Še en zanimiv običaj, povezan s turško kavo, je umetnost branja iz kavnih usedlin. Po tem, ko je kava popita, se skodelica obrne na glavo na krožniku, in vedeževalec lahko iz usedlin razbere določene vzorce, ki naj bi napovedovali prihodnost. Pri tem običaju ni v navadi, da bi oseba brala lastne kavne usedline, saj bi lahko bila interpretacija napačna ali pristranska.

Kako pripraviti turško kavo

Priprava turške kave je prava umetnost, ki zahteva posebno pozornost in spretnost. Čeprav se lahko metode in sestavine rahlo razlikujejo, je osnovni postopek večinoma enak in poteka po naslednjih korakih:

Sestavine:

  • Fino mleta turška kavna zrna
  • Hladna voda
  • Sladkor (neobvezno)
  • Kardamom (neobvezno)

Oprema:

  • Tradicionalni turški lonček za kavo (ibrik)
  • Majhna kavna skodelica (fincan) s krožničkom

Navodila:

  • Odmerite vodo: Za vsako skodelico turške kave boste potrebovali približno 60 ml hladne vode.
  • Izberite svojo kavo: Turška kava se tradicionalno pripravlja iz zelo fino mletih zrn. Za pripravo turške kave lahko kupite že mleto turško kavo ali pa lastna zrna sami zmeljete do izjemno fine konsistence.
  • Dodajte sladkor (po želji): Turško kavo lahko sladkate po okusu. Za standardno postrežbo dodajte eno ali dve čajni žlički sladkorja na skodelico. Sladkost prilagodite svojim željam.
  • Dodajte kardamom (po želji): Kardamom je priljubljen aromatični dodatek k turški kavi. Ščepec mletega kardamoma, dodan kavi pred kuhanjem, lahko ojača okus.
  • Združite sestavine: V svojem ibriku zmešajte vodo, kavo, sladkor in kardamom (če ste ga dodali). Mešanico nežno premešajte, da zagotovite enakomerno razporeditev.
  • Segrejte in kuhajte: Ibrik postavite na nizko toploto, da se kavna mešanica počasi segreva do vretja. Bodite potrpežljivi; ne hitite s postopkom. Ko se kava začne segrevati, se na vrhu oblikuje pena. Ta penasti vrh je značilnost dobro skuhane turške kave.
  • Ne mešajte: Ko se kava začne segrevati, se uprite želji po mešanju. To omogoča oblikovanje pene in ustvari značilno teksturo turške kave.
  • Postrezite z vodo: Turško kavo tradicionalno postrežemo s kozarcem hladne vode in pogosto v družbi turške slaščice za čudovit kontrast okusov.

priprava turške kave

Zaključek našega potovanja po svetu turške kave razkriva, da je ta tradicionalna pijača več kot le način priprave kave – je umetnost, prepletena z bogato kulturo in zgodovino. Navdušuje tako mlajše kot starejše generacije po vsem svetu, dokazuje svojo trajnost in priljubljenost. Vsekakor tradicija, vredna raziskovanja za vsakega ljubitelja kave.

 

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Andrew Stetsenko, co-founder of Specialty Kava

Andrew Stetsenko

Sem soustanovitelj bloga Specialty Kava, strasten ljubitelj kave in avanturist po duši. Na vsaki novi lokaciji je obisk izbranih kavarn vedno na vrhu mojega seznama opravil. Poleg tega sem tudi ponosni imetnik certifikata SCA


UPCOMING EVENTS

  • Barista Training in Ljubljana

    Barista Training (Ljubljana)

  • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

    Introduction to Specialty Coffee (Ljubljana)

  • Coffee tasting Ljubljana - Specialty Kava Slovenia

    Coffee Tasting in Ljubljana


Slovenian Specialty coffee catalog

  • Espresso

    Espresso

  • Filter

    Filter

  • Omni

    Omni


  • Blog 30
  • Kavarne 23
  • Pražarne kave 17
  • Svetovanje o kavi 1
  • Dogodki 7
  • Degustacija kave
  • Osnove specialty kave
  • Senzorični trening kave
  • SCA Baristične spretnosti
  • Domače Bariste

More from Blog

  • espresso refractometer

    Poročilo: maj-junij 2025: stanje kakovosti specialnih espresso napitkov v Ljubljani in Mariboru

    Jun 24, 2025

    arrow
  • Vodnik za pripravo filtrirane kave z V60

    Jan 9, 2025

    arrow
  • making filter coffee

    Vodnik po filtrirani kavi

    Jan 9, 2025

    arrow

Stay updated on Slovenia’s top coffee news

    andrew@specialtykava.si

    069838029

    Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

    Instagram

    Facebook

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Group

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Закрыть

      Leave inquery



      Select category


















      closs button
      Specialty Kava Slovenia
      • Blog 30
      • Kavarne 23
      • Pražarne kave 17
      • Svetovanje o kavi 1
      • Dogodki 7
      • Degustacija kave
      • Osnove specialty kave
      • Senzorični trening kave
      • SCA Baristične spretnosti
      • Domače Bariste
      catalog KATALOG KAVE
      • Espresso Espresso
      • Filter Filter
      • Omni Omni
      No Result
      search View All Result
      letter andrew@specialtykava.si
      Arrow
      search
      No Result
      search View All Result
      • Slovenščina
      • English
      We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok