ALL POSTS
ALL POSTS
Katera črna kava je za vas najboljša?
6 min read
Last edit: Nov 6, 2024
Nič ni prijetnejšega od jutranje sveže kuhane črne kave in slastnega zajtrka, na primer omlete ali granole z jogurtom. Ne glede na to, ali gre za skodelico pravkar skuhane filter kave ali omamnega espressa, je črna kava bogata z okusom in teksturo − če veste, kako jo pripraviti.
Globoke barve, vroča in aromatična … nekdo poleg vas bo zagotovo vprašal, kaj je ta božanska aroma in kako bi lahko sam dosegel enake rezultate. Opisati postopek je morda lahko, doživeti celo izkušnjo priprave pa je večji zalogaj.
Predvsem zato, ker pravilna priprava črne kave ni preprosta naloga, saj zahteva čas, znanje o kavi in, kar je še težje doseči, znanje o sebi.
V tem članku boste izvedeli, katere so različne vrste črne kave, kakšne okuse lahko pričakujete od nekaterih razširjenih vrst kave in kako jih pridobiti iz kavnih zrn.
Na koncu bo na voljo nekaj precej uporabnih pripomočkov in naprav, ki jih boste morda želeli imeti ob sebi na svoji poti kuhanja črne kave.
Preden nadaljujemo, je treba opredeliti nekatere izraze, ki jih bomo uporabljali, saj ko govorimo o vrstah črne kave, pravzaprav razpravljamo o tem, s kakšno metodo ali instrumentom je bil ta ali drug napitek pripravljen.
Vrste črne kave
Če bi posplošili vse metode za pripravo skodelice črne kave, bi ugotovili, da obstajajo trije načini priprave:
- perkolacija (V60, Dotyk, Kalita, Chemex, Melita, Origami itd.),
- potopitev (AeroPress, FrenchPress, American Press, Ibrik itd.),
- perkolacija pod pritiskom (Espresso).
Različni pripomočki pri teh vrstah kave poudarijo ali izničijo različne vidike značilnosti kave.
Ne moremo trditi, da je en ali drug način priprave boljši, saj imajo vsi svoje prednosti in slabosti, vendar pa obstaja nekaj splošnih vodil:
- Pri perkolacijskih napitkih se poudarijo sadne in cvetlične note kave, vendar so odvisne od tehnike vlivanja in velikosti mletja kave.
- Potopno kuhanje je enostavnejše, vendar so pijače običajno gostejše in bolj niansirane.
- Espresso je samostojna metoda, ki se lahko ponaša z jasnimi okusi ali blagimi in uravnoteženimi profili, odvisno od odločitve mojstra. Slaba stran pa je, da bi za ekstrakcijo pravilnega espressa doma morali vložiti v domači kavni bar veliko več sredstev v primerjavi s prej opisanimi načini priprave kave.
Okusni profili črne kave, na katere morate biti pozorni
Ko smo opravili s tehničnimi podrobnostmi, bi bilo škoda, če se ne bi dotaknili vprašanja, kaj lahko pričakujemo od kave, ko jo »obdelamo« z različnimi metodami.
Pri metodi perkolacije, kot je V60, je priporočljivo izbrati nežno, sladko, aromatično in svetlo do srednje praženo kavo, na primer kavo iz Etiopije, Kenije, Ruande in Paname.
Za pripravo napitkov z metodo potopitve je bolje začeti s srednje praženimi kolumbijskimi, gvatemalskimi in nikaragovskimi zrni. Tako pripravljena skodelica bo gladka, uravnotežena in sladka, ne da bi katerikoli od okusov prevladal.
Pri izbiri kave za kraljevski espresso pa poskusite izbrati srednje ali nekoliko temnejše pražene kave iz Brazilije ali Hondurasa za skodelico polnega okusa z vonjem, ki je skoraj podoben pecivu, in dolgim, prijetnim pookusom.
Ne smemo pozabiti, da je kavo iz katerekoli države mogoče dobro pripraviti na katerikoli način. Zapisali smo le priporočila za začetek vašega kavnega popotovanja.
Seveda je najbolje, če dobite lokalno pražena zrna specialne kakovosti.
Kako pripraviti črno kavo
Zdaj pa se lotimo kuhanja kave. To je lahko sicer enostaven postopek, ki pa ga je najbolje opisati z besedno zvezo “enostavno se je naučiti, a težko obvladati”.
Priporočamo, da za vsako metodo perkolacije uporabite naš recept, a ga prilagodite svojim željam:
- Velikost mletja mora po videzu spominjati na kristale kuhinjske soli.
- Uporabite 7 g kave na 100 g vode.
- Če lahko merite temperaturo vode, je najprimernejša 92−96 °C.
- Skupni čas kuhanja (od trenutka, ko se voda prvič dotakne mlete kave, do trenutka, ko v aparatu za kuhanje ni več vode) mora trajati približno 2:30 do 3 minute. Če kuhanje traja dlje, morate kavo zmleti bolj grobo, če pa se kava skuha hitreje, pa bolj fino.
- Preden mleto kavo vstavite v aparat za kuhanje, ne pozabite prej namočiti papirnatega filtra in ga sprati.
- Na splošno je dobro, da nalivanje vode razdelite na 4 ali 5 enakih delov z enakim časovnim razmikom med njimi.
- Vodo je treba vlivati s krožnimi gibi od sredine posode proti stenam in nazaj v sredino.
Če je vse narejeno pravilno, bodo sorte, kot so etiopske z enotnim izvorom, dale bistro, jasno in aromatično kavo.
Pri potopitvenih metodah ni tako enostavno zapisati splošnih navodil, saj so nekatere od njih, na primer american press, edinstvene v načinu izvajanja.
Izbrali smo recept za french press, ki se najpogosteje dobro obnese s kavo, ki izvira iz Kolumbije, Gvatemale in El Salvadorja.
- Velikost mletja mora po videzu spominjati na kristale kuhinjske soli, a mora biti malce bolj groba.
- Razmerje med mleto kavo in vodo naj bo 6 g na 100 g.
- Najbolje bi bilo, če bi bila temperatura vode približno 95−97 °C, lahko pa se uporablja tudi prekuhana.
- V kavno osnovo vlijte vso potrebno vodo in nastalo kašo mešajte 10−15 sekund. Nato aparat za kuhanje pokrijte in pustite, da se kava namaka 2:30 do 3:30 minute.
- Ko se čas izteče, namestite pokrov s filtrirno masko in ga pritisnite navzdol.
- Servirajte v čisto posodo in ponovno premešajte.
In na koncu še espresso. Ne glede na to, katero kavo izberete, bo splošna ideja recepta ostala enaka, vendar bo treba skoraj vedno uvesti manjše prilagoditve.
- Velikost mletja in odmerek mlete kave bi morala omogočiti pripravo 30−50 g kave v 20−35 sekundah.
- Najbolje je, da uporabite razmerje med kavo in vodo 1 g na 2,2 g. Tako bi morali za odmerek 40 g kave uporabiti 18 g mletih kavnih zrn.
- Temperatura vode, če jo je mogoče nadzorovati, naj bo 92−96 °C.
- Za pridobivanje pristnega espressa je potreben tlak od 7 do 11 barov, vendar poskusite doseči tlak od 8 do 9 barov.
Dobro ekstrahiran espresso predstavlja uravnoteženo simfonijo blagih in svetlih okusov. Tako voden kot kremast espresso veljata za dober kavni napitek, razen če vsebujeta neprijetne okuse, ki lahko nastanejo zaradi nepravilne priprave kavnih zrnc.
Priporočena oprema za vašo skodelico črne kave
Oboroženi z znanjem in recepti je treba odkriti še zadnjo stvar: svet orodij, načinov kuhanja, filtrov in pripomočkov, povezanih s kavo.
Ker je to vendarle prispevek o kavi in ne o pripomočkih, menimo, da je nekaj pripomočkov za domače kuhanje kave, ki so ta hip najboljši na trgu. (To so naša priporočila in ne sponzorirane objave.)
Tistim, ki bi se radi začeli ukvarjati s perkolacijskim kuhanjem kave, predlagamo:
- Hario V60 (Plastic) je poceni, razširjen in vam bo služil, dokler ga ne izgubite med selitvijo v nov dom. Sčasoma se plastika zamegli, vendar to ne vpliva na pripravo kave.
- Moccamaster KBG Select je aparat za kuhanje skodelic užitka, ki ga lahko dobite po razmeroma skromni ceni, je stilsko dovršen, se zlahka servisira, saj so vsi deli dostopni za dobavo.
Če pa vam perkolacija ni blizu, vam ponujamo druge možnosti za potopno kuhanje:
- Clever Dripper je aparat za kuhanje z ventilom, ki ga dobite za skromno ceno. Ventil se odpre, ko aparat položite na skodelico ali drugo posodo.
Uporablja se lahko tudi kot perkolacijski aparat, vendar zakaj bi se?
- AeroPress je klasični aparat za kuhanje kave, ki je vsestranski in hkrati enostaven za uporabo in popravilo v primeru težav, saj je edina stvar, ki se lahko sčasoma pokvari, gumijasti del bata.
In če je vaša izbira espresso, obstaja rešitev, ki ima v enem sklopu tako mlinček kot tudi aparat za espresso, hkrati pa ni popolnoma avtomatiziran:
- Lelit Kate PL82T je lepo izdelan, kompakten in dejansko uporablja enako tehnologijo kot običajni profesionalni kavni aparati.
Seveda boste za pravilno delovanje potrebovali orodja, kot so temper, knock box in druga. Ta orodja so zelo raznolika in najbolje je, da na kraju samem najdete nekaj, kar vam ustreza, saj so si funkcionalno precej podobna.
Zdaj pa ostane samo še ena stvar. Čas je, da skuhate kavo.
Med mletjem nam sporočite, o katerih temah bi radi brali ter nam brez oklevanja zastavite svoja vprašanja o kavi.
Hvala in uživajte v odlični skodelici!
Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.