ALL POSTS
ALL POSTS
Slovenski dragulj hladno varjene kave: Zora
5 min read
Last edit: Aug 7, 2024
Med bogato in aromatično kavarniško sceno čudovite Ljubljane se nahaja majhen lokal, ki gosti zanimiv projekt hladnega varjenja kave. Gre za kavarno Mala Pražarna, ki smo jo že omenili v naših prejšnjih člankih. Še vedno pa je o njej mogoče povedati marsikaj zanimivega.
V tokratnem intervjuju bomo povedali zgodbo o Zori, malem serijskem projektu hladnega varjenja kave. Ker je tole malce daljši prispevek, si nalijte skodelico ali kozarec svoje najljubše kave.
Ste pripravljeni? Pa začnimo!
Zoran in njegov Zora
Za projektom stoji Zoran Milisavljević, barist v Mali Pražarni. Z njim smo se srečali, da bi izvedeli vse o kavi Zora Cold Brew Coffee.
– Hej, Zoran, najlepša hvala, ker si našel čas, da si z nami delil več o svoji poti do kave in hladnem varjenju!
– Zdravo Lev, z veseljem!
– Začnimo z odkrivanjem izvora. Kdaj si se začel ukvarjati s kavo? Kako se je to zgodilo?
– Kariero v gostinstvu sem začel v srednji šoli pri 14 letih, ko sem delal v Maximarketu in restavraciji Maxim. Vendar se je moja prava strast do kave razplamtela leta 2014, ko sem odprl svoj prvi bar. Tam sem odkril zapleteni svet kave in razvil globoko spoštovanje do njene kompleksnosti in raznolikosti.
– Začel si zgodaj! Zakaj in kdaj pa si začel pripravljati hladno kavo?
– Hladno kavo sem začel pripravljati pred petimi leti, na vrhuncu pandemije COVID-19. Kriza je bila za mnoge prelomnica, zame pa priložnost, da se poglobim v specialno kavo. Želel sem ustvariti nekaj, kar ljudi ne bi le povezalo z bogatimi, niansiranimi okusi specialne kave, temveč bi tudi ponudilo pomirjujočo in osvežujočo različico bolj komercialnim možnostim, ki so na voljo.
– Ali ima tvoj projekt hladnega varjenja kave v ozadju kakšno poslanstvo ali filozofijo?
– Vsekakor. Poslanstvo mojega projekta hladnega varjenja kave je spodbuditi vse, da začnejo piti boljšo kavo. Verjamem, da si specialna kava s svojimi raznolikimi in kompleksnimi okusi zasluži, da jo ceni širše občinstvo. Moj cilj je, da kakovostna kava postane dostopna in prijetna za vse.
– Razumem. Sčasoma sem videl in poskusil več posebnih kavnih napitkov za hladno kuhanje. Še posebej mi je všeč tvoja. Po čem, meniš, da je tvoj kavni napitek izstopajoč?
– Moja hladna kava se razlikuje po tem, da uporabljam sveže pridelana zrna, ki so pražena v lokalni pražarni. Ta zavezanost k uporabi najbolj svežih in kakovostnih sestavin zagotavlja vrhunsko izkušnjo okusa. Vsaka serija je skrbno pripravljena, da se poudarijo edinstvene lastnosti zrn, kar zagotavlja svežo in aromatično izkušnjo kave, ki se razlikuje od drugih.
– Torej sta zate svežina in visoka kakovost ključna stvar hladnega kuhanja. Kako lahko hladna kava ostane v hladilniku, ne da bi se pokvarila? Imaš kakšna priporočila za shranjevanje?
– Da bi zagotovili dolgo življenjsko dobo moje hladno varjene kave, je najbolje, da jo hranite v zaprti posodi v hladilniku. Tako lahko ohrani svežino in okus do dva tedna. Ključni del postopka je tudi pravilno filtriranje, saj s tem preprečite nastanek usedlin, ki bi lahko sčasoma vplivale na okus. Za ohranjanje kakovosti je ključnega pomena, da ga hranite nepredušno in na hladnem.
– Dva tedna sta dovolj dolgo obdobje. Mislim, da ga nihče ne shranjuje tako dolgo. Kje in kako pa lahko kupimo to tvojo kavo?
– Trenutno jo prodajam v majhnem obsegu, bolj butično. Ljudje me najdejo prek družbenih omrežij, moje spletne strani in ustnega izročila. Svežo hladno pijačo jim dostavim neposredno.
– Videl sem, da vse dostavljaš sam. Ali je možno, da stekleničke pridemo iskat tudi sami?
– Da, prevzem je možen v Mali Pražarni, kjer delam ob koncih tedna. Vendar moram to vedeti vnaprej, da lahko vse pripravim, saj ne hranim zaloge.
– Torej je to za zdaj priprava po naročilu. Kateri pa so glavni izzivi pri majhnem projektu hladnega varjenja, kot je tvoj?
– Eden od glavnih izzivov je izobraževanje ljudi o hladnem varjenju − njegovi pripravi in prednostih −, zlasti tistih, ki ga preizkušajo prvič in ki ne poznajo specialne kave. Poleg tega so izzivi tudi vzdrževanje verige, upravljanje naročil in iskanje časa za vse to.
– Ali ne bi oskrba drugih kavarn s hladno pijačo pomagala pri pretoku? Kaj bi potreboval za predstavitev v barih in drugih kavarnah?
– Izobraževanje o pripravi in sceni specialne kave je ključnega pomena, saj imajo številni lokali običajno raje komercialno kavo in ne cenijo specialne kave. Pogosto je največja ovira miselnost lastnikov. Poleg tega so bistvenega pomena tudi učinkovita promocija in prizadevanja za obveščanje.
– Kaj pa tvoja priporočila za hladno varjene pripravke? Bi nam zaupal kakšne recepte?
– Obstaja toliko okusnih načinov za uživanje hladno varjene kave! Priporočam, da uživate v hladnem napitku z ledom. Odlično se ujema s tonikom, za osvežitev, ali pomarančnim sokom in je fantastična osnova za espresso martini. Uporabite ga lahko tudi za pripravo afogata, ga prelijete čez sladoled ali vključite v sladice, kot je tiramisu. Za edinstveno kulinarično uporabo ga poskusite dodati paradižnikovim omakam, da povečate globino okusa. Uporabite svojo domišljijo − to je najbolj zabavno!
– Najlepša hvala za pogovor o tvoji hladno varjeni kavi, Zoran. Zdaj imaš priložnost, da nagovoriš širše občinstvo, ki pije kavo. Kakšne modre besede?
– Vse ljubitelje kave spodbujam, da raziskujejo in uživajo v različnih okusih, ki jih ponuja specialna kava. To je pot odkrivanja, ki lahko vaš vsakodnevni ritual pitja kave spremeni v izjemno doživetje. Cenite izdelavo in predanost, ki sta vloženi v vsako skodelico, in odkrili boste svet okusov, ki čakajo, da jih raziščete.
Zaključek
Če ste prebrali naš prispevek, kako pripraviti hladno varjeno kavo, si lahko predstavljate, koliko truda je vloženega v Zoranovo delo. Izgradnja specializiranega obrata za pripravo hladne kave je dolgotrajno in naporno delo.
Toda Zorana vedno znova motivirajo zadovoljni obiskovalci, ki uživajo v njegovi hladni kavi.
Zdaj, ko je ta intervju končan, mislim, da bi si odprl stekleničko hladno varjene specialne kave. Pa vi?