ALL POSTS
ALL POSTS
Razumevanje bele kave po svetu
4 min read
Last edit: Nov 6, 2024
Terminologija v kavni industriji se lahko glede na geografski kontekst in lokalne običaje precej razlikuje, kar nemalokrat pripelje do zmede. Po različnih državah in regijah se lahko imena kavnih napitkov namreč spreminjajo glede na način priprave in uporabljene sestavine.
V tem članku bomo raziskali svet “bele kave” – kaj pomeni, kako pojem razumejo v različnih državah in kako pripravimo kavna zrna, da postanejo “bela”.
“Bela kava” v Sloveniji
Najprej si poglejmo, kaj v Sloveniji razumemo pod izrazom “bela kava”. V slovenskem okolju “bela kava” pomeni napitek, podoben tistemu, ki ga v mnogih državah poznajo kot latte.
Gre za kombinacijo kave in vročega mleka, pri čemer se običajno uporabi razmerje enega dela espressa na 3,5 dela penjenega in parjenega mleka. Ta različica je priljubljena med ljubitelji kave, ki si želijo nežnejši in manj močan okus kot pri tradicionalni kavi.
Latte v Italiji
V drugih delih sveta, vključno z Italijo, je znan izraz “café latte”. To pa lahko povzroči zmedo, saj “latte” v italijanščini pomeni mleko. Tako se lahko turisti, ki prvič obiščejo Italijo in naročijo “latte”, znajdejo v zanimivi situaciji, saj namesto pričakovane kavne pijače preprosto dobijo kozarec mleka.
Kljub temu je osnovna ideja pri “café latte” enaka: kombinacija kave in vročega mleka. Torej, “bela kava” v Sloveniji in “café latte” drugod po svetu v osnovi pomenita isto – nežno razvajanje za ljubitelje mlečnih napitkov.
Edinstvene različice po svetu: od Malezije do Združenih držav Amerike
Po svetu najdemo različne interpretacije bele kave. V Maleziji na primer belo kavo pripravljajo z dodatkom margarine iz palmovega olja, kar ji daje edinstven okus in teksturo. V ZDA pa lahko izraz “bela kava” označuje zrna, pražena do svetlo rumene barve.
Tudi v nekaterih drugih krajih “bela kava” pomeni zrna, pražena do zelo svetle stopnje. Za razliko od temno praženih zrn, ki so izpostavljena visokim temperaturam med 232 in 249 stopinj Celzija, se bela kavna zrna pražijo pri veliko nižjih temperaturah, pri približno 163 stopinj Celzija, kar jim daje posebne značilnosti.
Vloga praženja: razumevanje svetlo pražene kave
Ključna značilnost belih kavnih zrn je, da so svetlo pražena. To pomeni, da so pražena pri nižjih temperaturah in za krajši čas v primerjavi s tradicionalnimi kavnimi zrni. Rezultat sta svetlejša barva zrn in kiselkast okus, ki ga dopolnjujejo izrazite note kremastega mleka.
V številnih državah ta vrsta kave ni tako priljubljena kot tradicionalne sorte. Poleg tega lahko razlike v terminologiji in različni izrazi za kavo po svetu otežujejo njeno iskanje v kavarnah in trgovinah.
“Močna” bela kava – mit ali resnica?
Sedaj, ko smo pojasnili razlike med globalnimi in lokalnimi pojmovanji “bele kave”, se dotaknimo pogostega vprašanja: ali bela kava res vsebuje več kofeina?
Pomembno je razumeti, da praženje kavnih zrn pri nizkih temperaturah omogoča, da zrna ohranijo več svojih naravnih okusov in boljšo kakovost. To daje beli kavi bolj kiselkast okus v primerjavi s temno praženo kavo in, v nasprotju s pričakovanji, bela kava dejansko vsebuje več kofeina kot njene temno pražene različice.
Za začetek razjasnimo, kaj vpliva na vsebnost kofeina v kavi. Ta je odvisna od različnih dejavnikov, kot so vrsta kavnih zrn, način praženja in metoda priprave. Pri svetlo praženi beli kavi se kofein zaradi krajšega časa praženja na nižjih temperaturah morda bolje ohrani kot pri dolgotrajnem, temnem praženju.
Kljub vsemu pa razlike v vsebnosti kofeina med svetlo in temno praženo kavo niso drastične. Po nekaterih ocenah je razlika v vsebnosti kofeina med njima morda le približno 5 %. Torej, če belo kavo izbirate zgolj zaradi višje vsebnosti kofeina, to morda ni najboljša rešitev za dosego večjega dviga energije po popiti kavi.
Antioksidanti in nežen kremast okus
Sedaj, ko smo razjasnili nekaj zmede glede terminologije bele kave, lahko spregovorimo še o njenih prednostih v primerjavi z drugimi vrstami kave. Bela kava je namreč pogosto omenjena v povezavi z domnevnimi zdravstvenimi koristmi. Zaradi svetlega praženja kavna zrna ohranijo več klorogenske kisline, antioksidanta, ki bi lahko imel pozitivne učinke na srce in pomagal pri zmanjševanju vnetij.
Kljub temu je pomembno poudariti, da znanstvene raziskave še niso dokončno potrdile zdravstvenih koristi bele kave. Učinki antioksidantov so lahko subtilni, zato je bolje te koristi obravnavati kot prijeten dodatek k uživanju te pijače, ne pa kot glavni razlog za njeno pitje.
Bela kava pa lahko kot napitek z mlekom prinese tudi druge zdravstvene prednosti. Za ljudi, ki trpijo zaradi zgage, je dodajanje mleka v kavo dober način za zmanjšanje njene kislosti. Mleko lahko prav tako ublaži učinke kofeina, zaradi česar je pijača dostopnejša za tiste, ki težje prenašajo močno grenkobo kave.
Zaključek in raznolike možnosti
Zaključimo lahko, da so pri beli kavi ključni njen edinstven okus, svetlo praženje in kombinacija z mlekom. Ne glede na to, kako jo poimenujemo, bela kava zagotavlja prijetno izkušnjo pitja kave z nežnim dodatkom kremastega mleka.
Zato brez skrbi dodajte belo kavo svoji prehrani in se prepustite njenim edinstvenim okusom. Kot pri vseh vrstah kave razmerje med mlekom in kavo prilagodite svojim željam in raziščite raznolik svet kavnih užitkov.
Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.