Specialty Kava Slovenia
search
No Result
search View All Result
catalog KATALOG KAVE
  • Espresso Espresso
  • Filter Filter
  • Omni Omni
letter andrew@specialtykava.si
  • Slovenščina
  • English
Specialty Kava Slovenia
  • Slovenščina
  • English
search
No Result
search View All Result
Specialty Kava Slovenia
Menu
Arrow icon

ALL POSTS


Arrow icon

ALL POSTS

Kaj je kava brez kofeina?

Blog
Lev Volodarsky

Author: Lev Volodarsky

Avatar of

Review by: Anastasiia Lushyna

Clock icon

3 min read

Last edit: Jan 8, 2025

Decaf Coffee

  • Zgodovina kave brez kofeina
  • Sodobna kava brez kofeina

Preprosto povedano – kava brez kofeina je kava, iz katere je bila odstranjena večina kofeina. Kofein je naravna spojina, ki jo najdemo v nekaterih delih rastlin, kot so kavna zrna, čajni listi in kakavovi stroki, mogoče pa ga je proizvesti tudi v laboratoriju. Kofein po zaužitju spodbuja možgane in osrednji živčni sistem, zato nas skodelica jutranje kave poživi.

Tisti, ki razmišljajo o pitju kave brez kofeina, se morda sprašujejo, koliko kofeina v kavnih zrnih ostane po predelavi. Količina kofeina je po tem postopku praktično zanemarljiva. S postopkom dekofeinizacije se običajno odstrani od 97 do 99 % kofeina, pri čemer se ohranita aroma in okus kavnega napitka. Koliko kofeina torej vsebuje skodelica brezkofeinske kave? Medtem ko lahko običajna skodelica kave vsebuje približno 150 mg kofeina, brezkofeinska kava vsebuje med 2 in 15 mg kofeina na skodelico.

Zgodovina kave brez kofeina

Prednosti brezkofeinske kave so jasne, saj vam omogočajo, da v svojem najljubšem napitku uživate brez tveganja za prekomerno stimulacijo ali neprijetne stranske učinke, povezane z uživanjem kofeina, kot so nespečnost, tesnoba in visok krvni tlak.

Naravno kavo brez kofeina so odkrili povsem po naključju leta 1903, ko so zaloge kave na trgovski ladji med nevihto prišle v stik z morsko vodo. Presenečeni so ugotovili, da je kava po tem dogodku izgubila svoje poživljajoče lastnosti, njena čudovita aroma pa je ostala nedotaknjena. To odkritje je spodbudilo nadaljnje poskuse v tovarniških pogojih, da bi ponovili ta učinek. Prva kava brez kofeina je nastala, ko je Ludwig Roselius kavna zrna obdelal z različnimi kislinami in raztopino benzena. Čeprav se je benzen kasneje izkazal za rakotvornega, kar je pripeljalo do iskanja varnejših metod odstranjevanja kofeina, je Roseliusova metoda pomenila pomemben korak v razvoju brezkofeinske kave tako s praktičnega kot s komercialnega vidika.

V preteklosti je imela kava brez kofeina zelo dvomljiv sloves, kar zadeva njen okus. Pogosto namreč ni imela bogatega okusa in arome, ki so ju ljubitelji kave pričakovali. Vendar pa je napredek sodobnih metod dekofeinizacije bistveno izboljšal ohranjanje naravne arome in okusa kave.

Naraščajoča priljubljenost instant kave je spodbudila tudi razvoj brezkofeinske različice tega napitka. Žal pa prvi primeri instant kave še zdaleč niso bili navdušujoči, saj ni imela okusa prave kave. Instantna kava brez kofeina pa je bila še slabša. 

Na srečo so se postopki za odstranjevanje kofeina iz kave od takrat močno izboljšali. Danes so na voljo številne vrste brezkofeinske kave, ki ohranjajo prvotni okus in aromo, zaradi česar se po okusu skoraj ne razlikujejo od navadne kave. Zato lahko z zaupanjem rečemo, da brezkofeinska kava danes ponuja kavno izkušnjo brez kompromisov.

Sodobna kava brez kofeina

Sodobne metode dekofeinizacije vključujejo namakanje zrn v topilih, kot sta metilen klorid ali etilacetat. Za razliko od prejšnje Roseliusove metode se namakanje z metilen kloridom šteje za zdravju varno. Poleg tega obstajajo okolju prijazne metode predelave na osnovi vode za proizvodnjo naravne kave brez kofeina, kot so švicarska metoda, postopek s CO2 in postopek s sladkornim trsom, čeprav so običajno dražje. Vsaka od teh metod ima svoje posebnosti, ki bi jih bilo vredno podrobneje raziskati v ločenem članku.

Pomembno je poudariti tudi, da se ekstrakcija kofeina iz zelenih kavnih zrn izvede pred postopkom praženja, saj bi kasnejša ekstrakcija povzročila kavo z okusom slamnatega izvora. 

Prednosti kave brez kofeina v primerjavi z navadno kavo se kažejo v manjših negativnih učinkih na telo. Če se soočate s težavami, kot so tesnoba, nespečnost, povišan srčni utrip ali visok krvni tlak, lahko s prehodom na kavo brez kofeina te težave ublažite. Poleg tega je znano, da kofein dehidrira in lahko pri nekaterih posameznikih sproži prebavne težave.

V nasprotju s temi prednostmi kave brez kofeina lahko nekatere blagovne znamke še vedno uporabljajo škodljive kemikalije, kot je metilklorid. Da bi se temu izognili, skrbno preberite sestavo izdelka in dajte prednost blagovnim znamkam, ki kavo brez kofeina pripravljajo z naravnimi metodami.

Na splošno je odgovor na vprašanje “ali je kava brez kofeina slaba za vas” stvar osebne odločitve. Je pa vsekakor vredna preizkusa, še posebej, če si želite zvečer pred spanjem privoščiti skodelico svojega najljubšega napitka. Če vas skrbi morebiten negativen vpliv na zdravje, priporočamo izbiro brezkofeinske kave, ki ni bila obdelana s topili. Kot vedno pa vam svetujemo tudi, da za najboljše doživetje izberete visokokakovostne znamke brezkofeinske kave.

Would you like to learn more about other coffee roasters in Slovenia? Here are the guides.

Lev Volodarsky

Lev Volodarsky

Lev je od leta 2019 pooblaščeni trener SCA z globoko strastjo do kave, ki se je začela leta 2017. Usposobil je že več kot 300 učencev na različnih področjih kave in ima certifikate, kot so SCA Barista Skills Professional, Sensory Skills Professional in Brewing Intermediate, ki se bodo leta 2023 zaključili z diplomo SCA Coffee Diploma. Kot ključni član SCA Slovenija (ZSKS) je Lev deloval kot senzorični sodnik, leta 2023 je bil prvak v degustaciji skodelic, v obdobju 2024-2026 pa bo vodil kot predsednik upravnega odbora.


UPCOMING EVENTS

  • Barista Training in Ljubljana

    Barista Training (Ljubljana)

  • Intro to Specialty Coffee in Ljubljana

    Introduction to Specialty Coffee (Ljubljana)

  • Coffee tasting Ljubljana - Specialty Kava Slovenia

    Coffee Tasting in Ljubljana


Slovenian Specialty coffee catalog

  • Espresso

    Espresso

  • Filter

    Filter

  • Omni

    Omni


  • Blog 30
  • Kavarne 23
  • Pražarne kave 17
  • Svetovanje o kavi 1
  • Dogodki 7
  • Degustacija kave
  • Osnove specialty kave
  • Senzorični trening kave
  • SCA Baristične spretnosti
  • Domače Bariste

More from Blog

  • espresso refractometer

    Poročilo: maj-junij 2025: stanje kakovosti specialnih espresso napitkov v Ljubljani in Mariboru

    Jun 24, 2025

    arrow
  • Vodnik za pripravo filtrirane kave z V60

    Jan 9, 2025

    arrow
  • making filter coffee

    Vodnik po filtrirani kavi

    Jan 9, 2025

    arrow

Stay updated on Slovenia’s top coffee news

    andrew@specialtykava.si

    069838029

    Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana, Slovenia

    Instagram

    Facebook

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Group

    © 2024 Specialty Kava Slovenia

    Закрыть

      Leave inquery



      Select category


















      closs button
      Specialty Kava Slovenia
      • Blog 30
      • Kavarne 23
      • Pražarne kave 17
      • Svetovanje o kavi 1
      • Dogodki 7
      • Degustacija kave
      • Osnove specialty kave
      • Senzorični trening kave
      • SCA Baristične spretnosti
      • Domače Bariste
      catalog KATALOG KAVE
      • Espresso Espresso
      • Filter Filter
      • Omni Omni
      No Result
      search View All Result
      letter andrew@specialtykava.si
      Arrow
      search
      No Result
      search View All Result
      • Slovenščina
      • English
      We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok