Slovenia Sensory Cup 2025 je potekal letos v okviru Vrhnika Coffee Festivala in ponudil oder, na katerem so se združile spretnosti, osredotočenost in senzorično zaznavanje. Medtem ko je festival sam po sebi privabil široko občinstvo ljubiteljev kave, je Slovenia Sensory Cup – ki ga je organiziralo SCA Slovenija (ZSKS) – izstopal kot eden od njegovih ključnih vrhuncev.
Prvenstvo, odprto za vse
Sensory Cup je znan po svoji vključnosti. Za razliko od tekmovanj, ki so omejena na profesionalce ali državljane posamezne države, ta format vabi tako bariste kot tudi predane ljubitelje kave iz regije, da preizkusijo svoje sposobnosti. Leta 2025 se je izzivu postavilo osem tekmovalcev, ki so jih motivirali tako nagradni sklad v višini 1000 evrov kot tudi priložnost, da pred kolegi in pomembnimi osebnostmi iz panoge pokažejo svojo senzorično natančnost.
Format
Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu degustacije iz skodelic: v 10 minutah je bilo treba rešiti osem triangulacij. Vsaka triangulacija predstavlja tri skodelice, od katerih sta dve identični, ena pa drugačna. Tekmovalci morajo identificirati drugačno skodelico, pri čemer se zanašajo na svoje znanje, okus, hitrost in koncentracijo. Čeprav so pravila preprosta, naloga zahteva doslednost in mirnost pod časovnim pritiskom.
Rezultati
Na tekmovanju leta 2025 je zmagovalec postal Luka Banović iz banibeans.si, ki je izstopal s svojimi odličnimi rezultati v vseh kategorijah. Sebastian Ivanec iz R&B Coffee Roasters je osvojil drugo mesto, Sabin Alexandru Minea iz Mala Prazarna pa tretje. Ta razvrstitev poudarja visoko raven tekmovanja in naraščajoče strokovno znanje na področju specialnih kav v Sloveniji.
Onkraj odra
Dogodki, kot je Sensory Cup, niso namenjeni le osvojitvi naslovov in hvalisanju. So dragocena platforma za izmenjavo znanja, strokovnih spoznanj in mreženje. Tekmovalci in obiskovalci imajo priložnost izpopolniti svoje znanje, izmenjati pristope in poglobiti razumevanje senzorične ocene. Na ta način sama udeležba – ne glede na končni rezultat – postane pomemben korak v strokovnem razvoju.
Skupnost in podpora
Dogodek v letu 2025 je bil deležen močne podpore partnerjev in sponzorjev: SpecialtyKava.si, Coffeetime.si, Escobar Coffee Roasters, Turistično združenje Vrhnika, Barista Hustle in trgovec z zeleno kavo Coffers. Njihovo sodelovanje ni prispevalo le k logistiki in nagradnemu skladu, ampak tudi k pozicioniranju tekmovanja kot priznanega in spoštovanega dela slovenskega koledarja specialnih kav.
Pomen
Slovenia Sensory Cup 2025 je ponovno potrdil vse večjo vlogo prvenstev pri spodbujanju globlje kulture cenjenja kave v državi. S tem, da je odprl oder tako profesionalcem kot navdušencem in se vključil v širši Vrhnika Coffee Festival, dogodek še naprej krepi prisotnost Slovenije na zemljevidu specialnih kav. Pokazal je, da natančno degustiranje ni le tehnična vaja, ampak pot k sodelovanju, rasti in dolgoročnemu gradnju skupnosti.
Ponosni smo, da je specialtykava.si lahko podprla organizacijo prvenstva.
Vabimo prihodnje tekmovalce in prvake, da se z nami usposabljajo na naših tečajih senzoričnega usposabljanja in degustacije kave.